Sopa Alentejana - portugāļu zupa ar spāņu akcentu
Sastāvdaļas
- 500 g tomātu
- 200 g caurauguša pavēderes šķiņķa
- 150 g čorizo desas
- 4 olas
- 4 šķēles saldskābmaizes bez garozas
- 1 liels sīpols
- 1 liela ķiploka daiviņa
- 1 sauja vīnogu bez kauliņiem
- ½ zaļās paprikas pāksts
- ½ sarkanās paprikas pāksts
- 2 ēdk. eļļas
- 2 ēdk. etiķa
- 2 ēdk. sakapāta koriandra
- 1 tējk. balto piparu graudiņu
- malti pipari
- sāls
Šī portugāļu zupa ar spānisku akcentu tiek ieteikta kā asinsriti veicinoša un asinsspiedienu pazeminoša – galvenokārt desā esošās asās paprikas un balto piparu dēļ.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Šķiņķi sagriez plānās strēmelītēs, desu – šķēlītēs, nomizotu sīpolu sakapā, paprikas pākstis un tomātus sagriez mazos gabaliņos. Maizi arī sagriez gabalos. Nomizotu ķiploku saspaidi. Vīnogas pārgriez uz pusēm.
2
Pannā sakarsē 1 ēdk. eļļas, pievieno gaļu un desas un apcep kraukšķīgas. Pievieno papriku un sīpolus un vēl pāris minūtes pacep.
3
Katlā ieber maizi, koriandru un ķiploku, pielej atlikušo eļļu, sāli, piparus un samaisi.
4
Pārlej ar 2 l verdoša ūdens. Pievieno tomātus un tik ilgi maisi, līdz maize izšķīst.
5
Otrā katlā uzvāri 1 l ūdens un pielej etiķi. Uzmanīgi iesit pa 1 olai tā, lai neizšķīst. Kad baltums sarecējis, bet dzeltenums vēl nedaudz mīksts, saudzīgi izcel laukā.
6
Smel zupu šķīvjos, ieliec sacepto gaļu ar desām, katrā šķīvī pa olai un pārber ar vīnogu pusītēm.