Pelēko zirņu čauders
Sastāvdaļas
- 400g pelēkie zirņi
- 800g kūpinātas ribiņas
- 1 liels sīpols
- 3 ķiploku daiviņas
- 300g kūpināts siers
- 3-4 ēd.k. milti
- 1 ēd.k. sviests
- 2 gl. piens
- čili pipari pēc garšas
- karijs
- sāls, pipari pēc garšas
Sākotnēji čauders tika vārīts tikai no zivīm un dažādām jūras veltēm, bet ar laiku par čauderu sāka saukt jebkādu biezu zupu ar miltiem un pienu.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Pelēkos zirņus iemērkt uz nakti un nākamajā
dienā izvārīt ar kūpinātām ribiņām. Buljonu
nost neliet.
2
Sīpolu smalki sagriezt un apcept pannā ar smalki sakapātām ķiploku daiviņām.
Pievienot zirņiem katlā, pārkaisīt ar sāli un pipariem, sarkaniem čili pipariem un kariju un vārīt visu
kopā 20-30 min.
3
Kūpinātu sieru sarīvēt un sajaukt kopā ar miltiem.
Katlā ar zirņiem pielikt sviestu un pieliet
pienu. Pievienot arī siera maisījumu un vārīt
tik ilgi, kamēr siers ir pilnībā izkusis.
4
Pasniedz ar lakto mērci, kas ir sajaukts kopā ar zaļumiem un ķiplokiem.