sestdiena, 27. aprīlis
Shutterstock

Portvīna mērce

Sastāvdaļas
  • 400 ml buljona
  • 200 ml portvīna
  • 50 g sviesta
  • 50 g miltu
  • 2 ēdk. apelsīnu marmelādes
  • sāls un malti pipari
Par portvīnu oficiāli drīkst saukties tikai tāds vīns, kas gatavots Portugāles ziemeļu daļā Douro (Devero) upes ielejā. Tas ir sarkanais vai (retāk) baltais vīns, kura dabīgais rūgšanas process noteiktā fāzē ir apstādināts, pievienojot vīnogu spirtu, lai saglabātu cukura līmeni un paaugstinātu alkohola saturu. Tādēļ portvīns lielākoties ir salds, bet mēdz būt arī pussauss vai sauss. Parasti šo vīnu bauda kopā ar desertu, īpaši labi tas harmonē ar šokolādes desertiem. Pateicoties labi sabalansētajām salduma un skābuma attiecībām, tas lieliski noder kulinārijā. Šī mērce iederēsies pie cūkgaļas cepeša vai krāsnī ceptiem dārzeņiem.

Pagatavošana 6 porcijas

1
Buljonu uzkarsē. Mazā katliņā izkausē sviestu un viegli apcep tajā miltus.
2
Lej sviesta un miltu maisījumā karsto buljonu un intensīvi maisi, lai neveidojas kunkuļi. Uzkarsē, līdz mērce viegli sabiezējusi.
3
Pievieno apelsīnu marmelādi un portvīnu. Sakul un uzkarsē, bet neuzvāri. Noņem no uguns, pēc vajadzības pievieno sāli un piparus.

Pievienot komentāru

Mērces