Ķirbja kūka
Sastāvdaļas
- Mīklai:
- 450 g ķirbja biezeņa
- 300 g miltu
- 250 g cukura
- 170 g sviesta
- 4 olas
- 25 g sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. (nepilna) sodas
- 95 g skābā krējuma
- Pildījumam:
- 400 g svaigā krēmsiera Philadelphia
- 250 g svaigā krēmsiera Mascarpone
- 200 g sviesta, izkausēta
- 150 g cukura
- 150 g kaltētu dzērveņu
- 155 g valriekstu vai lazdu riekstu, sīki sakapātu
Kūka, kas gatavota no ķirbja, kaltētām dzērvenēm, valriekstiem. Ieteicams izmantot muskatķirbi, tad ēdot liksies, ka tā ir meduskūka, bet nekā – ķirbis, kanēlis, krustnagliņas, saldais, bet vēl labāk – skābais krējums, sviests. Kas par burvīgu desertu!
Pagatavošana 10 porcijas
1
Sviestu un cukuru puto ar mikseri 10 minūtes, tad pievieno ķirbju biezeni, sāli, sodu, skābo krējumu, labi samaisi un puto vēl 2 minūtes. Piesijā miltus, kuros iejaukts cepamais pulveris, samaisi un puto vēl 2 minūtes. Pa vienai iejauc olas un samaisi.
2
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Ietauko apaļu skārda kūkas cepampannu, liec tajā mīklu un cep 25 minūtes. Izņem no krāsns, ļauj atdzist un tad plakaniski sagriez 4 vienādās plāksnēs.
3
Pildījumam saputo filadelfiju un maskarponi, cukuru; puto, līdz cukurs pilnībā ir izkusis. Maisot pamazām pievieno izkausētu sviestu – masai jābūt viendabīgai un krēmainai. Iemaisi tajā dzērvenes un riekstus (daļu atstāj virsmas rotāšanai).
4
Tortes disku vienmērīgi nozied ar pildījumu, liec virsū nākamo; dari tā, līdz kūka ir gatava. Rotā ar pāri palikušajām dzērvenēm un riekstiem. Vari pasniegt ar ķirbja mērci.
5
P.s. Mērci gatavo šādi: ķirbja biezenim pievieno nedaudz medus, atkarībā no tā, cik saldu to vēlies, pievieno dažas krustnagliņas un vienu zvaigžņu anīsu, uzvāri, noņem no uguns un ļauj atdzist.