foto: Shutterstock
Konditoreja
2023. gada 23. maijā, 12:00

Apgāztā banānu kūka

Franči to dēvē par tarte tatin. Lielisks un vienkāršs deserts, kuru var bezgalīgi variēt, vien mainot augļus. Cepšanai vislabāk noderēs liela, sekla forma. Šoreiz labāk neizmanto formu ar noņemamu apmali – karamele iztecēs, un kaimiņi izsauks ugunsdzēsējus!

Pagatavošana

60 min12 porcijas
1

Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. 24 cm diametra cepamo formu vai vienkārši pannu, kuru var likt cepeškrāsnī, liec uz plīts. Izkausē tajā sviestu kopā ar cukuru un kanēli, līdz radusies zeltaina karamele.

2

Banānus nomizo, pārgriez šķērsām un pusēm un blīvi kārto pannā ar griezuma pusi uz augšu. Karsē, līdz karamele atkal uzburbuļo, un noņem no uguns.

3

Izrullē kārtaino mīklu tik lielu, lai no tās varētu izgriezt 24 cm diametra apli. Izdari to un uzklāj uz banāniem. Vieglītēm piespied mīklu gar maliņām. Liec krāsnī apmēram uz 25 minūtēm, līdz mīkla zeltaina un smuki pacēlusies.

4

Aptuveni 5 minūtes padzesē, tad ar nazīti atdali mīklu no formas malas. Ņem šķīvi, kas lielāks par kūku, pārklāj ar to formu un ar veiklu kustību apgāz otrādi. Pasniedz siltu ar saldējumu vai putukrējumu.