foto: No 100 Labi padomi arhīva
Konditoreja
2021. gada 13. augustā, 10:00

Esterhazi torte

Tā nosaukta dižciltīgas ungāru dzimtas vārdā. Kopš viduslaikiem šai dzimtai bijusi milzīga politiskā ietekme un lielākie zemes īpašumi Hābsburgu impērijā. Acīmredzot tā turējusi cieņā arī gardēdības tradīcijas, jo ar Esterhazi vārdu mūsdienās lepojas daudzi tipiski ungāru ēdieni.

Pagatavošana

120 min12 porcijas
1

Valriekstus mal virtuves kombainā, līdz tie atgādina riekstu sviestu.

2

Uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. Puto olu baltumus, pakāpeniski pievienojot cukuru, kamēr masa smaga un spīdīga. Saudzīgi iemaisi riekstus un miltus. No iegūtās masas uz plāts (vēlams uz cepamā papīra) veido četras 1,5 cm biezas ripas (apmēram 20 cm diametrs katrai). Liec krāsnī uz 30 minūtēm. Vari cept tās pa vairākām reizē.

3

Saputo olu dzeltenumus ar cukuru. Pārgriez gareniski vaniļas pāksti un izkasi sēkliņas, ko pievieno olām. Iemaisi miltus. Uzvāri pienu un maisot lej olu masā. Uz nelielas uguns krēmu uzvāri (atceries, ka tas jāmaisa), tad atdzesē. Ieputo sviestu.

4

Pārzied katru valriekstu biskvīta kārtu ar krēmu un liec kārtas kopā. Virspusi rotā, veidojot psihodēliskus rakstus ar kausēto šokolādi.