Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Saldā desa ar Ziemassvētku garšvielām

Sastāvdaļas
  • 250 g pūdercukura
  • 250 g kokosriekstu tauku
  • 150 g šokolādes
  • 150 ml piena
  • 125 g sālītu riekstu maisījuma
  • 100 g žāvētu ķiršu vai dzērveņu
  • 100 g sviesta cepumu
  • 75 g gabaliņos sagriezta zefīra
  • 50 g kakao pulvera
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • ½ tējk. malta kardamona
  • ½ tējk. maltu krustnagliņu
Par saldo desu šo desertu, kas pagatavojams bez vārīšanas un cepšanas, mēdz dēvēt pie mums. Citur to sauc par auksto suni, auksto ezi, šokolādes desu, turku salami, melno Pēteri utt. Šis nebūt nav padomju laika izgudrojums, kā šur tur gadās lasīt, bet gan ļoti iecienīts gardums vismaz ar pusotra simta gadu senu vēsturi. Savi varianti tapuši gan Itālijā, gan Lielbritānijā, gan Skandināvijas zemēs, gan Vācijā, kur 1920. gadā tikusi publicēta oficiālā pamatrecepte – šokolādes kūka no Leibnica firmas cepumiem. Starp citu, saldā desa jeb aukstais suns bijis arī britu prinča Viljama kāzu tortes pamatā – bez visa pārējā tā gatavota no 1700 cepumiem un 17 kilogramiem šokolādes. Žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā saldās desas tematisko versiju - ar Ziemassvētku garšvielām.

Pagatavošana 14 porcijas

1
Katliņā uzkarsē pienu un maisot izkausē kokosriekstu taukus.
2
Šokolādi sakapā un karsta ūdens peldē izkausē.
3
Pienā iemaisi šokolādi, kakao, pūdercukuru un garšvielas.
4
Cepumus sadrupini parupjos gabaliņos.
5
Garenu kēksa veidni izskalo ar aukstu ūdeni un izklāj ar pārtikas plēvi.
6
Iepildi nedaudz šokolādes krēma. Virsū ber daļu ķiršu, riekstu un zefīra gabaliņu. Uzber cepumus un viegli iespied krēmā.
7
Virsū atkal pildi šokolādes krēmu un pārējos produktus, līdz visi ir izlietoti.
8
Pārklāj ar plēvi un vismaz uz 6–7 stundām ieliec ledusskapī.

Pievienot komentāru

Konditoreja