Konditoreja
2016. gada 2. decembrī, 06:00

Piparkūku pagatavošanas recepte

Ziemassvētku naktī, kad gani klajā laukā ieraudzījuši zvaigzni, viņi steigšus devās uz Betlēmi. Aiz prieka par Jēzus bērniņu viņi aizmirsuši savus mīklas plāceņus zemes krāsnī. Tikai atpakaļceļā gani par tiem atcerējās. Pēc viņu domām, plāceņiem jau bija jābūt pilnīgi sadegušiem. Bet, kad gani rītausmā atvēra krāsni, smaržojis itin jauki. Pārogļojušās maizes vietā viņi atrada tumšu cepumu. Izsalkušie gani lauzuši tos gabalos un cienājuši ar to arī draugus un radus. Piemiņai par to saglabājies paradums Ziemassvētku naktī cept mazas, plakanas un jaukas kūkas - piparkūkas. Šie cepumi nes laimi visiem, kurus jūs ar tiem cienāsiet! Šo piparkūku pagatavošanas recepti piedāvā konditore Agnese (Canamelle.lv)Daži noderīgi ieteikumi no Agneses.
  • Lai piparkūkas būtu trauslākas un kraukšķīgākas, Agnese rekomendē mīklu ietīt pārtikas plēvē un kādu nedēļu nogatavināt to ledusskapī.
  • Garšvielu daudzumu katrs izvēlas pēc savas gaumes, taču ielāgojiet - jo svaigākas garšvielas, jo spēcīgāka ir to smarža un garša, līdz ar to tās jāpievieno mīklai mazāk.
  • Ieteikums vegāniem - gatavojot piparkūku mīklu, sviestu aizvieto ar tādu pašu daudzumu augu eļļas.
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Pagatavošana

1

Ūdeni ielej katlā un karsējot izšķīdina tajā cukuru kopā ar cukura sīrupu.

2

Karsē tik ilgi, līdz sāk parādīties burbuļi. Tad karstam sīrupam pievieno pēc garšas piparkūku garšvielas.

3

Atdzesē līdz var ielikt pirkstu un pievieno sviestu, kārtīgi samaisa.

4

Tad pievieno miltus, cepamo pulveri, iemīca mīklu.

5

Mīklu atdzesē līdz istabas temperatūrai, izrullē un ar cepumu formiņām izspiež cepumus.

6

Cep apm. 10 min. 180 grādos. Piparkūkas atdzesē un dekorē ar krāsaino glazūru.