Viltotās irbītes
Sastāvdaļas
- 1 kg teļa gaļas mīkstuma
- 200 g žāvēta speķa
- 100 g sviesta
- 50 g skābā krējuma
- 1–2 ēdk. miltu
- ūdens vai buljons
- sāls, malti melnie pipari
Īstenībā tie ir veltnīši, ko tradicionāli gatavo no teļa gaļas, bet tikpat labi var ņemt arī vērša un cūkas gaļu, pat vistas fileju.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Gaļu sagriez glītās šķēlēs un izklapē. Speķi sagriez sīkās, plānās strēmelītēs un ietin appiparotās un apsālītās gaļas šķēlēs. Veltnīšus apsien ar diegu.
2
Pannā sakarsē sviestu un apcep veltnīšus brūnus.
3
Pārliec katliņā, pielej šķidrumu no pannas un uz lēnas uguns izsutini mīkstus. Izņem laukā un noņem diegus.
4
Katliņā ielej ūdeni vai buljonu – atkarībā no tā, cik biezu vai plānu mērci vēlies. Vāri, līdz visi gaļas krikumiņi ir atdalījušies no malām. Iemaisi miltus un krējumu un uzvāri. Salej mērces traukā.
5
Irbītes kārto garenā traukā un pārlej ar mērci. Līdzās kārto vārītus kartupeļus.