Gaļas bumbiņas ir viens no IKEA apmeklētāju iecienītākajiem ēdieniem. Foto: Shutterstock
Gaļas bumbiņas ir viens no IKEA apmeklētāju iecienītākajiem ēdieniem. Foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2024. gada 10. februārī, 14:35

Slavenā IKEA gaļas bumbiņu recepte

Ikoniskā IKEA gaļas bumbiņu recepte gadiem ilgi bija viens no uzņēmuma visrūpīgāk glabātajiem noslēpumiem. Taču Covid-19 pandēmijas laikā, kad IKEA restorāni daudzviet bija slēgti, uzņēmums nolēma šo recepti publiskot, lai savu iemīļoto ēdienu cilvēki var pagatavot un baudīt mājās.Tagad pandēmijas ierobežojumi ir mazinājušies, taču recepte vairs nav noslēpums un daudzās ģimenēs tradicionālās gaļas bumbiņas ar īpašo mērci jau kļuvušas par populāru ēdienu, ko gatavot mājās. Lai izdodas - un lai labi garšo!

Pagatavošana

1

Ņem malto liellopu gaļu un malto cūkgaļu, visu rūpīgi samaisa. Pievieno smalki sakapātu sīpolu, ķiplokus, rīvmaizi, olu un samaisa. Pievieno pienu, krietni pārkaisa ar sāli un pipariem.

2

No gaļas masas izveido mazas, apaļas bumbiņas. Novieto tās uz tīra šķīvja, pārsedz un ieliek ledusskapī uz 2 stundām (lai palīdzētu tām saglabāt formu cepšanas laikā).

3

Pannā uzkarsē eļļu. Kad tā ir karsta, uzmanīgi liek pannā gaļas bumbiņas un vidējā karstumā apbrūnina no visām pusēm.

4

Kad bumbiņas ir brūnas, tās pārliek cepešpannā un pārklāj. Tad liek karstā cepeškrāsnī un cep 180 grādos pēc Celsija (350 grādos pēc Fārenheita) vēl 30 minūtes.

5

Tagad par to, kā gatavot krējuma mērci. Cepamajā pannā izkausē sviestu. Pieliek miltus un turpina cept vēl 2 minūtes, nepārtraukti maisot.

6

Pievieno dārzeņu buljonu, liellopu buljonu un turpina maisīt. Pievieno krējumu, sojas mērci un Dižonas sinepes.

7

Samazina liesmu un ļauj mērcei sabiezēt. Turpina maisīt.

8

Kad ēdiens gatavs, pasniedz ar jūsu iemīļotākajiem kartupeļiem - kartupeļu biezputru vai mazajiem jaunajiem kartupelīšiem.

9

IKEA klāt pie šīm bumbiņām pasniedz arī klasisko saldskābo brūkleņu mērci. Tikai šādi ir iegūstama lieliskā garšu kombinācija, ko tik ļoti iecienījuši veikala apmeklētāji.