foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2024. gada 27. februārī, 12:00

Galerts burciņā

Galertu no burciņas var izmantot ļoti dažādi – ēst kā pamatēdienu vai kā uzkodu, tas lieliski papildinās arī sātīgu zupu vai sautējumu. Tas ir arī ļoti noderīgs brīžos, kad ēdiena pagatavošanai ir maz laika. No receptes sanāks apmēram 5 litri galerts, to var pildīt litra vai puslitra burkās .

Pagatavošana

1

Cūkas stilbus un kājas iemērc aukstā ūdenī un mērcē vairākas stundas; šai laikā ūdeni nomaini 2–3 reizes.

2

Pēc mērcēšanas liec lielā katlā, pārlej ar 5–6 l ūdens un uz lēnas uguns vāri 5–6 stundas. Vārīšanās sākumā nosmel putas, pievieno sīpolus ar visu mizu, lauru lapas un piparus. Kad puse vārīšanas laika pagājusi, pieber sāli pēc garšas.

3

Kad gaļa izvārījusies mīksta, katlu noņem no uguns un ļauj atdzist. Aukstam katla saturam no virspuses noņem liekos taukus, tad izņem gaļu un buljonu izkās caur vairākās kārtās salocītu marli.

4

Gaļu atdali no kauliem un sagriez vai saplucini gabaliņos un liec atpakaļ buljonā. Ja vēlies izsmalcinātāku galertu, treknos gabalus vairs neliec katlā, bet izmanto citiem ēdieniem.

5

Buljonu ar gaļu vēlreiz uzvāri un uz mērenas uguns turpini vārīt vēl 10–15 minūtes. Ja vēlies, vārīšanas laikā vari pievienot vēl garšvielas.

6

Karstu pildi sterilās burkās, aizvāko, apgriez ar vāciņu uz leju, pārklāj ar biezu dvieli un atstāj, līdz atdziest. Uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.