foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2023. gada 10. decembrī, 10:00

Vārīta liellopa fileja jeb Tāfelšpics zupā

Šī recepte ir kā radīta svētku laikam, jo vienā reizē var pagatavot pamatu diviem ēdieniem – zupai un otrajam ēdienam, vai arī pēc šīs pašas receptes vienā reizē izvārīt zupu divreiz lielākam ēdāju skaitam.

Pagatavošana

180 min4 porcijas
1

Sīpolus ar mizu pārgriez uz pusēm, ar griezuma vietu uz leju liec pannā bez taukvielām un apcep zeltainus.

2

Lielā katlā ielej 4 l ūdens, ieliec sīpolus, pieber sāli, piparus un lauru lapas un uzvāri.

3

Ieliec gaļu, uzliec vāku un uz ļoti, ļoti lēnas uguns vāri 2–2,5 stundas.

4

Nomizotus kartupeļus sagriez mazos gabaliņos, burkānus, selerijas un pētersīļa sakni – 2 cm lielos gabaliņos, puravu – plānās ripiņās. Pusstundu pirms vārīšanas beigām liec katlā.

5

Kad gaļa gatava, izņem no katla. Pusi gabala sagriez šķēlēs, pēc tam – mazos gabaliņos.

6

Katlā atstāj 2–2,5 l buljona (bez biezumiem) un ieliec nesagriezto gaļas gabalu. Šo izmanto nākamajā dienā, piemēram, kā galveno gaļas ēdienu, ko pasniedz ar mārrutku un ābolu mērci un vārītiem vai krāsnī ceptiem kartupeļiem.

7

Sagriezto gaļu ieber pārējā buljonā ar dārzeņiem un uzkarsē. Pieber muskatriekstu un citas garšvielas, ja vajag, un pārkaisi ar maurlociņiem.