Vārīta liellopa fileja jeb Tāfelšpics zupā 1
Sastāvdaļas
- 1,2 kg liellopa filejas gabala
- 500 g kartupeļu
- 2 burkāni
- 2 sīpoli
- 1 puravs
- 1 pētersīļa sakne
- 1 maza sakņu selerija
- 1 ēdk. melno piparu graudiņu
- 2 lauru lapas
- 2 ēdk. sakapātu maurlociņu
- sāls, malti muskatrieksti
Šī recepte ir kā radīta svētku laikam, jo vienā reizē var pagatavot pamatu diviem ēdieniem – zupai un otrajam ēdienam, vai arī pēc šīs pašas receptes vienā reizē izvārīt zupu divreiz lielākam ēdāju skaitam.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Sīpolus ar mizu pārgriez uz pusēm, ar griezuma vietu uz leju liec pannā bez taukvielām un apcep zeltainus.
2
Lielā katlā ielej 4 l ūdens, ieliec sīpolus, pieber sāli, piparus un lauru lapas un uzvāri.
3
Ieliec gaļu, uzliec vāku un uz ļoti, ļoti lēnas uguns vāri 2–2,5 stundas.
4
Nomizotus kartupeļus sagriez mazos gabaliņos, burkānus, selerijas un pētersīļa sakni – 2 cm lielos gabaliņos, puravu – plānās ripiņās. Pusstundu pirms vārīšanas beigām liec katlā.
5
Kad gaļa gatava, izņem no katla. Pusi gabala sagriez šķēlēs, pēc tam – mazos gabaliņos.
6
Katlā atstāj 2–2,5 l buljona (bez biezumiem) un ieliec nesagriezto gaļas gabalu. Šo izmanto nākamajā dienā, piemēram, kā galveno gaļas ēdienu, ko pasniedz ar mārrutku un ābolu mērci un vārītiem vai krāsnī ceptiem kartupeļiem.
7
Sagriezto gaļu ieber pārējā buljonā ar dārzeņiem un uzkarsē. Pieber muskatriekstu un citas garšvielas, ja vajag, un pārkaisi ar maurlociņiem.
1 komentārs