foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2021. gada 7. janvārī, 14:00

Uzbeku plovs

Saka, ka plovam, tāpat kā karijam, ir daudz variantu un neskaitāmas receptes. Kura vispareizākā – to vairs neviens nevar pateikt, tomēr uzbeku plovi skaitās visautentiskākie.

Pagatavošana

150 min8 porcijas
1

Nomizotus burkānus sagriez parupjos salmiņos, sīpolus – gredzenos.

2

Gaļu nomazgā un sagriez paprāvos gabalos. Nogriez treknumus un sagriez smalkākos gabaliņos.

3

Ķiploku galviņām saudzīgi noberz miziņas tā, lai daiviņas neatdalās.

4

Katlu ar biezu dibenu (bet vislabāk – čuguna katlu) kārtīgi sakarsē. Liec iekšā treknuma gabaliņus un izkausē. Ar putu karoti izņem laukā.

5

Pielej eļļu un sakarsē. Pievieno sīpolus un maisot apcep dzeltenīgus.

6

Ieliec gaļas gabalus un, ik pa brīdim saudzīgi apmaisot, izcep pusgatavus.

7

Pievieno burkānus un uz mērenas uguns, saudzīgi maisot, apcep.

8

Pielej verdošu ūdeni tā, lai labi (vismaz 1,5–2 cm) pārklāj produktus. Vāri vismaz 45 minūtes, bet vēl labāk – stundu. Ja vajag, pielej vēl ūdeni.

9

Kad pagājušas 45 minūtes, pieliec veselas ķiploku galviņas, ieber bārbeles un romiešu ķimenes. Pieber sāli, samaisi un vāri vēl 15–20 minūtes.

10

Tikmēr rīsus ļoti rūpīgi noskalo un liec katlā – mazās kaudzītēs pa visu katlu. Izlīdzini, bet nemaisi.

11

Vāri, līdz šķidrums savārās, tad samazini karstumu līdz minimālam, uzliec vāku un atstāj aptuveni uz 20 minūtēm.

12

Izņem ķiploku galviņas. Saudzīgi samaisi no augšas līdz apakšai.

13

Liec lielā traukā un virsū uzliec ķiplokus. Tad katram uz šķīvja uzliec porciju rīsu, gabalu gaļas un dažas mīkstās ķiploka daiviņas.