Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Pexels.com

Sibīrijas pelmeņi

Sastāvdaļas
  • Mīklai:
  • 2 olas
  • 180 ml ūdens
  • 1 šķipsniņa sāls
  • aptuveni 1 kg miltu
  • Pildījumam:
  • 600 g jauktas maltās gaļas (cūkas, liellopa, teļa)
  • 1/2 glāze piena
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • 1 liels sīpols
Recepte ir mantojums no Katjas tantes – Sibīrijas iedzimtās, kuru dzīves līkloči atveduši uz Latviju. Sibīrijā pelmeņus turienieši visbiežāk gatavojuši rudenī, kad kāvuši lopus un bijis jau stingri pie sala. Tad ģimenes sievietes lipinājusi pelmeņus, likušas tos maisiņos un kārušas dabīgajā ledusskapī – bēniņos - pie sijām. Ziemā atlicis vien uzkāpt pakaļ kārtējam maisiņam, un katlā iekšā!

Pagatavošana

1
Glāzē iesit abas olas un pievieno ūdeni. Nedaudz samaisi ar dakšiņu.
2
Lielā bļodā iesijā miltus, vidū izveido bedrīti un tajā ielej olas ar ūdeni. Sākot no vidus, jauc miltus olu un ūdens masā. Kad šķiet, ka milti vairs nejaucas, mīklas pikuci izgāz uz galda.
3
Turpini mīcīt un spaidīt mīklu. Vislabāk to atspiest ar plaukstas pamatni. Mīklu mīci diezgan ilgi, līdz tā kļūst viendabīga, gluda un spīdīga. Gatavību pārbaudi, tajā iespiežot ar pirkstu. Mīklai jābūt elastīgai, lai pēc iespiešanas tā nedaudz paceltos uz augšu.
4
No mīklas izveido garenu kukulīti un sagriez 5 daļās. Katru daļu izrullē tievā desiņā un sagriez 2-2,5 cm garos gabaliņos. Katru gabaliņu ar pirkstiem saplacini un plāni izrullē.
5
Notīri sīpolu, bļodā uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē. Pievieno malto gaļu un sajauc, pieber sāli un piparus un iejauc gaļā. Gaļu vēlreiz izmal gaļas maļamajā mašīnā. Pievieno pienu un samīci viendabīgu masu. Kad šķiet, ka gaļa samīcīta, nogaršo, vai pietiek sāls un pipari.
6
Uz katra mīklas aplīša liec gaļas pildījumu un pārloki mīklas aplīti uz pusēm. Rūpīgi saspied kopā maliņas, lai pelmenis līdzinās speķa pīrādziņam. Tad savieno pīrādziņa galus, pārliekot vienu pāri otram un saspied tos kopā - veidojas mazi apaļi pelmenīši. Ielāgo! Katru mīklas pikuci vari izrullēt ar rulli plānu un tad ar glāzi izspiest ripulīšus. Ja mīkla ir par stingru, samērcē rokas ūdenī un pamīci mīklu. Tā vari atkārtot, līdz mīkla kļūst pietiekami elastīga. Laba mīkla ir tāda, kas nelīp pie rokām un plāni izrullēta neplīst.
7
Ko un kā darīt tālāk? * Vāri uzreiz. Pa vienam met tos verdošā ūdenī, kam pievienoti piparu graudi un lauru lapa. Pelmeņus vari vārīt buljonā, tad būs pelmeņu zupa. Ar ko ēst? Ar skābo krējumu, ar sinepēm vai mārrutkiem. * Sasaldē. Ja pelmeņus gribi saglabāt, saliec tos vienā kārtā uz koka dēlīša, kas pārkaisīts ar plānu miltu kārtiņu, un liec uz stundu ledusskapī. Sastingušos pelmeņus saliec kārbiņās vai pārtikas maisiņos un sasaldē. Vārot tos neatlaidini, bet met pa vienam verdošā ūdenī un vāri, līdz visi ir uzpeldējuši, tad pakarsē uz mazas uguns vēl 3-5 minūtes.

Pievienot komentāru

Gaļas ēdieni