foto: Shutterstock.com
Dārzeņu ēdieni
2022. gada 22. maijā, 12:00

Lobio. Gruzīnu virtuves klasika

Mēdz sacīt, ka lobio recepšu ir tikpat daudz, cik Gruzijā saimnieču. Tā gatavošanas īpatnības ir atkarīgas no reģiona, bet jebkurā gadījumā šajā ēdienā galvenais ir pupiņas. Pagatavošana ir vienkārša, tikai iepriekš pupiņas vajag izmērcēt, vislabāk pa nakti. Var arī gatavot no konservētām pupiņām, taču tad sanāks vienīgi tāla atblāzma no īsto garšu kompozīcijas. Lobio ēd gan siltu, gan aukstu, tam pievieno dažādas garšvielas, ieskaitot hmeli suneli un koriandru. Tajā iederas arī tomāti, selerijas un tkemali mērce, un var pievienot arī gaļu un sieru.

Pagatavošana

40 min
1

Pupiņas iemērc aukstā ūdenī un atstāj pa nakti, lai briest.

2

Noskalo un liec katlā kopā ar lauru lapu, un vāri aptuveni 1,5 stundas. Nokās.

3

Nomizo sīpolu, burkānu un ķiplokus, iztīri papriku. Sīpolu un papriku sagriez sīkos gabaliņos, burkānu – smalkos salmiņos, ķiplokus sakapā.

4

Lielā pannā sakarsē eļļu un apsautē sīpolus un burkānus. Pievieno papriku, kečupu un garšvielas un sautē aptuveni 5 minūtes.

5

Pievieno riekstus un pasautē vēl pāris minūtes.

6

Vārītās pupiņas pavisam viegli saspaidi un kopā ar ķiplokiem un koriandru iemaisi dārzeņos. Pasautē vēl 3–4 minūtes.