Valmieras teātrī iestudēta "Lūša stundā" - izrāde par piedošanu un nespēju saprast
Lomās izrādē redzēsim Aigaru Apini, Ingu Siliņu un Inesi Ramuti.
Kultūra

Valmieras teātrī iestudēta "Lūša stundā" - izrāde par piedošanu un nespēju saprast

Jauns.lv

Valmieras teātra Mazajā zālē svētdien notiks pirmizrāde zviedru rakstnieka Pēra Ulova Enkvista lugai "Lūša stundā" Mārtiņa Eihes režijā, pavēstīja teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Ceriņa.

Valmieras teātrī iestudēta "Lūša stundā" - izrāde ...

Lugas centrā ir pusaudzis (Aigars Apinis), kas nonācis psihiatriskajā slimnīcā un iedomājas sevi sarunājamies ar Dievu, kurš iemiesojies kaķī. Sastapšanās ar zēnu maina arī citu cilvēku – sociālās darbinieces Lisbetes (Inga Siliņa) un mācītājas (Inese Ramute) – dzīvi.

"Lūša stundā" Eihe veidojis ne vien režiju, bet arī izrādes telpu, savukārt Siliņa ir arī kostīmu māksliniece.

"Ideja iestudēt "Lūša stundā" radās brīdī, kad domājām par teātra 90.sezonas norisi" pastāstīja Eihe, piebilstot, ka viena no idejām bijusi atrast lugas, kas saistītos ar izrādēm, kuras savulaik bijušas nozīmīgas Valmieras teātrim. ""Lūša stundā" problemātika sasaucas ar režisores Māras Ķimeles leģendāro iestudējumu "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu". Arī "Lūša stundā" ir nepakļāvīgs gars, ko mēģina ielikt rāmjos. Bet patiesībā tas būs stāsts par piedošanu un nespēju saprast. Pat tad, ja izstāstām viens otram visu, tas nelīdz, jo jāsaprot ir katram pašam. Kad mēs saprotam, varam piedot pat paši sev," norādīja Eihe.

Pērs Ulovs Enkvists (Per Olov Enquist, 1934) ir viens no ievērojamākiem mūsdienu zviedru rakstniekiem. Latviešu valodā publicēts viņa romāns "Magnetizētāja piektā ziema" (1980), "Leģionāri" (1993) – vēsturisks darbs par baltiešu karavīru izdošanu Padomju Savienībai, "Galma ārsta apmeklējums" (2002), "Kapteiņa Nemo bibliotēka" (2004) un "Grāmata par Blānšu un Mariju" (2006).

Izrāde "Lūša stundā" būs skatāma arī 17., 18. un 19.decembrī, kā arī 14., 28. un 29.janvārī.

BNS,/ Foto: Gatis Priednieks-Melnacis