Cēsīs ar smalku Rīgas viesu piedalīšanos atklāj jauno koncertzāli. FOTO
Viesus pie jaunās Cēsu koncertzāles Juris Žagars sagaidīja kopā ar dzīvesbiedri Trūdiju.
Kultūra
2014. gada 1. jūnijs, 21:30

Cēsīs ar smalku Rīgas viesu piedalīšanos atklāj jauno koncertzāli. FOTO

Jauns.lv

Sestdien, 31. maijā, Vidzemes koncertzālē „Cēsis” noritēja vērienīgs atklāšanas pasākums ar daudzu galvaspilsētas prominenču piedalīšanos. Aktieris Juris Žagars pēc paša vadītās Cēsu jaunās koncertzāles atklāšanas pusnaktī devās uz Rīgu, lai zviedru uzdevumā kārtotu mafijas lietas.

Atklāšanas pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Valsts prezidents Andris Bērziņš ar kundzi Daci Seisumu, premjere Laimdota Straujuma, kultūras ministre Dace Melbārde, ekspremjers Valdis Dombrovskis, maestro Raimonds Pauls, komponists Jānis Lūsēns, politiķis Edgars Jaunups, vairāki bijušie kultūras ministri, diriģents Gido Kokars, TV raidījumu vadītāja Gundega Skudriņa ar vīru Gundaru un daudzi citi viesi. Latvijas kultūras dzīves notikumu koncertā, ko tiešraidē varēja baudīt arī Latvijas Televīzijas 1. kanālā, ieskandēja pasaulē atzīti latviešu mākslinieki un Baltijas valstu izcilākie diriģenti – pasaules opernamu solisti Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska, Londonā dzīvojošie latviešu mūziķi – pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane, komponists Raimonds Pauls un dziedātājs Renārs Kaupers. Koncertā piedalījās arī virtuozais klavieru kvartets “RIX”, Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Koncertu diriģēja LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, Gintars Rinkēvičs (Lietuva) un Pauls Megi (Igaunija).

Pēc koncerta viesi pulcējās foajē, lai sveiktu koncertzāles darbiniekus, viņu vidū - valdes pārstāvi Juri Žagaru, māksliniecisko vadītāju Arturu Maskatu, programmu direktori Inesi Zagorsku un citus, kā arī baudītu vīnu, saviesīgas sarunas un uzkodas. Koncertzāles saimnieks Žagars no viesiem atvadījās, nesagaidījis svinību beigas. Izrādās, pēc saspringtās darba dienas 53 gadus veco aktieri gaidīja nevis mierīga atpūta, bet gan nakts darbs Rīgā – filmēšanās kādā zviedru seriālā. Kā atklāj aktieris, viņš tajā atveido mafijas vadoni un filmēties kopumā paredzēts sešas dienas, tostarp – Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Jautāts, vai jaunā koncertzāle un tās vadīšana neietekmēs viņa kā aktiera darbu Dailes teātra jaunajā sezonā, Žagars cer, ka ne. “No jauniestudējumiem esmu brīvs līdz oktobrim. Līdz tam normālā režīmā “jāiedarbina” koncertzāle, un tad varēšu atkal pievērsties teātrim uz pilnu slodzi. Koncertzālē taču nestrādāju vienīgais – esmu tikai viens no komandas!” uzsver Žagars.

Cēsu koncertzāles atklāšanas vasara turpināsies ar daudzveidīgu, dažādu mākslas žanru programmu. Koncertzāles vasaras notikumu ietvaros tiks arī atklāta profesionāla digitālā kino zāle. Jaunu mājvietu koncertiem būs sagaidījis arī lielākais profesionālās mākslas festivāls Latvijā „Cēsis”, kas šogad notiks jau astoto reizi.

Vidzemes koncertzāles ,,Cēsis” apmeklētāju rīcībā ir akustiskā koncertzāle ar 800 skatītāju vietām, ērģeļzāle, kamerzāle, mazā zāle kino un teātra izrādēm, kafejnīca-mūzikas klubs un stiklota terases zāle ēkas sestajā stāvā, no kuras paveras lieliskas skats uz Cēsīm.

Kasjauns.lv / Foto: Uldis Valters