Pirmajās stundās lielākā interese par studijām LU un RTU
Nedēļas laikā elektroniski studijām šajās augstskolās pieteikušies vairāk nekā 3000 cilvēku.
Tava izglītība
2014. gada 2. jūlijs, 17:33

Pirmajās stundās lielākā interese par studijām LU un RTU

Jauns.lv

Četru stundu laikā studijām 11 Latvijas augstskolās pieteikušies jau 998 cilvēki, liecina portālā "latvija.lv" pieejamā informācija. Pagaidām visvairāk cilvēku pieteikušies studijām Latvijas Universitātē (LU) - studijas kādā no LU fakultātēm izvēlējušies 408 reflektanti. Nedaudz mazāk pretendentu ir studijām Rīgas Tehniskajā universitātē.

Kā novēroja aģentūra LETA, rinda, kas veidojas LU, ik stundu kļūst lielāka. Lai iesniegtu dokumentus, tajā jāgaida aptuveni pusstunda.

Kā norādīja LU, rinda pieteikumu iesniegšanai sāka veidoties vēl pirms reģistrācijas punktu atvēršanas - pirmie reflektanti bija ieradušies plkst.8.15.

Puškina liceja absolvents Vitālijs studijām pieteiksies gan LU, gan RTU, gan arī Rīgas Stradiņa universitātē, kur dokumenti jāiesniedz atsevišķi. Jaunietis sacīja, ka vēlas studēt datorzinātni vai medicīnu, jo tieši šīs profesijas liekas interesantas un saistošas.

Studijām LU programmā "Datorzinātnes" un RTU programmā "Datorsistēmas", kuras par kvalitatīvām un pieprasītām atzinuši arī Latvijas darba devēji, pagaidām pieteikušies 93 cilvēki LU un 113 - RTU, savukārt kā pirmo prioritāti to attiecīgi norādījuši 36 un 24 reflektanti.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, viena no populārākajām studiju programmām ir "Tiesību zinātne" - tai pieteicies vislielākais cilvēku skaits.

Reflektante no Alojas Ella kā galveno prioritāti izvēlējusies studijas LU Juridiskajā fakultātē. Viņu nebiedē lielais konkurss, un meitene cer iegūt iespēju studēt valsts finansētā budžeta vietā. Ella skaidroja, ka interese par Tiesību zinātnes studijām parādījusies jau vidusskolā, kur vairākos ārpusstundu pulciņos, tostarp programmā "Esi līderis!", apgūtas padziļinātas zināšanas šajā jomā.

Neskatoties uz to, ka vairums studentu vēlas pretendēt tieši uz budžeta vietām, ko pierāda arī portālā "latvija.lv" esošā statistika, reflektanti izvēlas arī tādas studiju programmas, kur budžeta vietu ir vai nu ļoti maz, vai arī nav vispār.

Sastapto reflektantu vidū populāra izrādījās arī LU Humanitāro zinātņu programma "Āzijas studijas". Rīdziniece Irina vēlas studēt ķīniešu valodu. Viņa norādīja, ka interesējusies par šādām studijām arī ārzemēs, tomēr tur maksa par studijām ir krietni vien augstāka nekā Latvijā.

Provizoriskajiem uzņemšanas rezultātiem un reitingam reflektanti var sekot portālā "latvija.lv". Pirmās uzņemšanas kārtas provizoriskie rezultāti tiks paziņoti 11. jūlijā.

Jau ziņots, ka šodien klātienē sākas pieteikšanās 11 Latvijas augstskolām - Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils Universitātē, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Liepājas Universitātē, Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā, Rēzeknes Augstskolā, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā.

Nedēļas laikā elektroniski studijām šajās augstskolās pieteikušies vairāk nekā 3000 cilvēku.

LETA/Foto:  Ieva Čīka, LETA