Latvijas Banka rīt laidīs apgrozībā "Baltijas ceļa" 25.gadskārtai veltītu monētu
Eiro kolekcijas monēta "Baltijas ceļš" veltīta un tās iznākšanas laiks pieskaņots Baltijas vienotības zvaigžņu stundas 25.gadskārtai.
Kultūra
2014. gada 18. augusts, 23:46

Latvijas Banka rīt laidīs apgrozībā "Baltijas ceļa" 25.gadskārtai veltītu monētu

Jauns.lv

Latvijas Banka rīt laidīs apgrozībā "Baltijas ceļa" 25.gadskārtai veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu.

Uz monētas redzama pīne ar tajā ievītām lentēm triju Baltijas valstu karogu krāsās, kā arī koka stumbrs ar saknēm, informē Latvijas Banka.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža ir 10 000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 41,07 eiro. Kolekcijas monētas "Baltijas ceļš" tirdzniecība Latvijas Bankas kasēs tiks sākta rīt plkst.8.30.

Monētas grafisko dizainu veidojis Visvaldis Asaris, kam šis ir pirmais darbs monētu mākslā, un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Monētas sižets veltīts pasaules mērogā unikālai akcijai 1989.gada 23.augustā, kad aptuveni divi miljoni baltiešu sadevās rokās 600 kilometru garā ķēdē, kas uz 15 minūtēm savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu. Šī akcija pievērsa visas pasaules uzmanību vēsturiskajai netaisnībai un apliecināja, ka brīvības un neatkarības ideja šo tautu prātos un sirdīs ir dzīva. Nevardarbīgās cīņas leksikonā Atmodas, Tautas frontes, Dziesmotās revolūcijas ietverto vēstījumu nu papildināja vēl viens tautu gribas un sapņu apliecinājums - Baltijas ceļš. Tas bija kā neformāls referendums, kas okupācijas varai skaidri demonstrēja Baltijas tautu vienotību vēlmē atgūt brīvību un atjaunot reiz atņemto neatkarību.

Eiro kolekcijas monēta "Baltijas ceļš" veltīta un tās iznākšanas laiks pieskaņots Baltijas vienotības zvaigžņu stundas 25.gadskārtai.

Rīt plkst.16 Latvijas Tautas frontes (LTF) muzejā Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, notiks monētas atklāšanas pasākums, kurā tiks godināti 1989.gada 23.augusta vēsturisko notikumu tiešie dalībnieki - akcijas "Baltijas ceļš" organizatori un dalībnieki, tostarp LTF un Igaunijas tautas frontes "Eestimaa Rahvarinne" līderi. Pasākumā piedalīsies LTF pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, LTF muzeja vadītāja Meldra Usenko, Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms, monētas mākslinieki Visvaldis Asaris un Ligita Franckeviča.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

"Baltijas ceļa" 25.gadskārtai veltītā sudraba kolekcijas monēta ir trešā Latvijas Bankas izlaistā eiro kolekcijas monēta. Pirmā Latvijas izlaistā eiro kolekcijas monēta bija veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, bet otra - Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai". Šīs monētas izraisīja lielu pircēju interesi, Latvijas Bankas kasēs tās abas tika izpirktas pirmajā tirdzniecības dienā. Abu šo monētu tirāža bija 5000 eksemplāru.

Septembra sākumā plānots izlaist Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu, kuras maksimālā tirāža būs 10 000 monētu. Šogad Latvijas Bankas eiro kolekcijas monētu programmā plānota arī Kurzemes barokam veltīta sudraba kolekcijas monēta un netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta, kas šogad būs "Gadskārtu monēta".

LETA/Foto: ekrānuzņēmums