Politoloģe: "Īstā ietekmes dalīšana valdībā sāksies vasarā - pēc prezidentūras"
Politoloģe Ilze Ostrovska.
Viedokļi

Politoloģe: "Īstā ietekmes dalīšana valdībā sāksies vasarā - pēc prezidentūras"

Jauns.lv

Īstā cīņa par ietekmes jomām sāksies pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē, kas varētu būt nākamā gada augusts, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" prognozēja politoloģe Ilze Ostrovska, komentējot valdības veidošanas procesu pēc 4.oktobrī notikušajām 12.Saeimas vēlēšanām.

Politoloģe: "Īstā ietekmes dalīšana valdībā sāksie...

"Mūsu saruna ir pusgadu vai astoņus mēnešus par agru, jo īstā cīņa par to, kurš iegūs, kādas ietekmes sfēras, sevišķi resursiem bagātajos lauciņos, manuprāt, parādīsies tikai pēc prezidentūras beigām. Šobrīd pagrūstīšanās būs, bet principā visi tomēr, man par lielu pārsteigumu, ir sapratuši, ka prezidentūra ir pārāk nopietna lieta, lai varētu ākstīties, tāpēc zobus sakoduši piecietīs gan izvēlēto premjera kandidātu, gan vēl vienu otru lietu. Premjere, iespējams, tieši prezidentūras dēļ ir uzstādījusi prasību ļaut viņai nedaudz piekoriģēt izvēlētos kandidātus," komentēja politoloģe.

Eksperte paskaidroja, ka uz prezidentūras laiku cilvēkiem ir jābūt zinošiem, jābūt pārmantojamībai, lai nevajadzētu pusgadu apgūt lietas no jauna - "kādas tur simts medusmēneša dienas, tas nav iespējams".

"Saskaņa" 12.Saeimas vēlēšanās ieguvusi 24 deputātu vietas, "Vienotība" - 23, ZZS - 21, NA - 17, Latvijas Reģionu apvienība - 8, bet "No sirds Latvijai" - 7.

Latvijas pirmā prezidentūra Eiropas Savienības Padomē sāksies 2015.gada 1.janvārī un ilgs pusgadu.

BNS / Foto: Lauris Nagliņš, LETA