Notiks Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes pasniegšanas ceremonija
Pirmo reizi Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes dzejnieka piemiņas saglabātājiem tika pasniegtas 2012.gadā.
Kultūra
2014. gada 16. oktobris, 15:34

Notiks Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes pasniegšanas ceremonija

Jauns.lv

Otrdien, 21.oktobrī, plkst.18 Latvijas 1.rokkafejnīcā notiks Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes pasniegšanas ceremonija un dzejas krājuma "Debesu dāvana" atvēršanas svētki, informēja Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore Antra Medne.

Pasākums reizē būs arī dzejnieka 113.dzimšanas dienas svinības. Ceremonijā piedalīsies aktieris Mārtiņš Vilsons, kā arī mūziķi Valters Frīdenbergs un Dāvis Ābrams.

Pirmo reizi Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes dzejnieka piemiņas saglabātājiem tika pasniegtas 2012.gadā. Medne pastāstīja, ka tās ir kā pateicība tiem cilvēkiem, kuri daudzu gadu garumā ir rūpējušies par dzejnieka piemiņas saglabāšanu katrs savā vietā - pētnieciskajā darbā, skolā, muzejā, žurnālistikā vai izdevējdarbībā. Nozīmītes tiek pasniegtas par "čakisku" līdzdomāšanu, jaunradi un Čaka gara stiprināšanu.

Pasākumā notiks arī dzejoļu krājuma "Debesu dāvana" atvēršanas svētki. Medne pastāstīja, ka tas tika uzrakstīts nepilna pusgada laikā - 1943.gadā no 14.aprīļa līdz 4.oktobrim - un veltīts mīlestībai - dzejnieka mūzai Mildai Grīnfeldei, kura Čaku uzskatīja par viskrāšņāko varavīksni.

Divas spilgtas personības satikās Otrā pasaules kara laikā un kādu brīdi šai pasaulē gāja blakus. Mīlestības iespaidā radās dzeja, kura dzejnieka dzīves laikā tā arī netika izdota dzejas krājumā. Pirmo reizi tā izdota tika 1980.gadā izdevniecībā "Liesma", vēlāk - iekļauta Čaka "Kopotajos rakstos".

Dzejoļu krājuma "Debesu dāvana" mākslinieks ir Aivars Vilipsons, redaktore un pēcvārda autore - Medne. Krājumu izdevis Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs.

LETA / Publicitātes foto