Rendā atklāts Nacionālās pretošanās kustības muzejs
Kuldīgas novada Rendā tapis Nacionālās pretošanās kustības muzejs, kas galvenokārt stāsta par latviešu tautas pretestību okupācijas režīmiem pagājušā gadsimta četrdesmitajos un piecdesmitajos gados.
Novadu ziņas
2014. gada 4. novembris, 22:10

Rendā atklāts Nacionālās pretošanās kustības muzejs

Jauns.lv

Kuldīgas novada Rendas pagasta „Viesturos” atklāta Nacionālās pretošanās kustības muzeja pirmā kārta. Muzeja ekspozīcija stāsta par periodu latviešu tautas vēsturē (1940 - 1990), kad svešzemju bruņotu akciju un agresijas rezultātā bija zaudēta valsts brīvība un neatkarība.

Ekspozīcija vēstī par pretošanos abām okupāciju varām, taču centrālā uzmanība veltīta Nacionālo partizānu karam, kas risinājās no 1944. līdz 1956. gadam. Ekspozīcijas veidošanā izmantota 2008. gadā tapusī Latvijas Okupācijas muzeja izstāde „Latvijas brīvības kareivji. Nacionālo partizānu karš 1944-1957”.

Muzeju veidojis Rubeņa fonds sadarbībā ar tuvējām pašvaldībām, Latvijas Okupācijas muzeja speciālistiem, novadpētniekiem un vēstures pētīšanas entuziastiem.

Jāteic, ka Kurzemes viducī esošā Renda par jaunā muzeja vietu izraudzīta nejauši, jo tur norisinājušies būtiski notikumi gan Otrā pasaules kara laikā, gan pēc tā, pretojoties okupācijas režīmiem.

Turpmāko pusotru līdz divu gadu laikā muzeju plānots krietni papildināt, tostarp muzeja pagalmā izveidojot partizānu apmetņu un bunkuru kopijas.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto