Sabiedrība

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija stāsta, kā ritēs darbs

Jauns.lv

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija darbu varētu iedalīt četros jautājumu blokos; šādu priekšlikumu pirmdien izteica vairāki deputāti.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija stāsta,...

Komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai") rosināja par piedāvājumu lemt nākamajā komisijas sēdē, kas notiks 15.decembrī.

Pirmais izskatāmo jautājumu bloks varētu būt būvniecība, otrais - uzraugošās institūcijas, trešais - ārkārtas un krīzes situācijas vadība, ceturtais - iedzīvotāju sociālā nodrošinātība, tostarp pabalsti, uzskata deputāte Inguna Sudraba ("No sirds Latvijai"). "Vispirms izskatām vienu bloku, tad otru. Ja mētāsimies pa visu laukumu, pie rezultāta nenonāksim," ir pārliecināta politiķe.

Arī pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvja Artura Kaimiņa domām, komisijai jābūt plānam, kā turpmāk strādāt. Viņš norādīja - lai komisija saprastu, kādēļ notika Zolitūdes traģēdija, jāvērtē notikumi pirms tās.

Savukārt Ingūna Rībena (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka nepieciešama arī morālās krīzes analīze. "Mums valstī ir visaptveroša morālā krīze. Es nezinu, kā ar to tikt galā. Nekādas likumu grēdas, augstās tehnoloģijas vairs nevar glābt," viņa sacīja.

Politiķe uzsvēra, ka "mums visur vajag ātri, lēti un kvalitatīvi. Nauda ir kļuvusi par vienīgo dievu visu pārējo dievu vietā". "Brīžiem man liekas, ka mūsu valsts balansē uz tādas "Maxima" robežas," viņa teica.

Komisijas vadītājs pieļāva, ka katram no četriem blokiem deputāti varētu pievērsties uz trim mēnešiem. Tika nolemts aicināt Ekonomikas ministriju (EM) un Ģenerālprokuratūru deleģēt pastāvīgos pārstāvjus darbam komisijā.

Jau vēstīts, ka komisija izveidota, lai izvērtētu traģēdijas cēloņus un turpmākās darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldības darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām traģēdijas seku novēršanā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" pērn 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji. Šogad aprīlī  Zolitūdes traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki nolēma dibināt biedrību "Zolitūde 21.11.", lai pārstāvētu cietušo tiesības un intereses.

BNS