Mogerīni: Latvijas prezidentūrai būs liela ietekme uz starptautisko drošību
Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
Politika
2015. gada 8. janvāris, 11:37

Mogerīni: Latvijas prezidentūrai būs liela ietekme uz starptautisko drošību

Jauns.lv

Attiecībās ar Krieviju jāievēro dažādas stratēģijas - sankcijas un atvērtus komunikāciju kanālus, lai varētu baudīt sankciju augļus, un Latvija var nodrošināt sabalansētu pieeju šajā jautājumā, diskusijā ar Saeimas Ārlietu komisijas deputātiem ceturtdien sacīja Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Mogerīni pauda pārliecību, ka Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē var kļūt par līdzekli, kas veidos sabalansētu pieeju Krievijai un Ukrainas konfliktam. Vienlaikus ES nedrīkst novērsties no atbalsta sniegšanas Ukrainai, jo savienības pozīcijas pamatā jābūt pilnai Minskā panāktās vienošanās īstenošanai. Tāpat viņas skatījumā attiecībās ar Krieviju ES jāizmanto tā pieredze, kura radusies Latvijai gan vēsturiski, gan ģeogrāfiski. Runājot par atbalsta sniegšanu Ukrainai, Mogerīni uzsvēra, ka tas jādara vienotā ES līmenī.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos norādīja, ka šobrīd ir aizraujošs brīdis, kad Latvija sāk prezidentūru ES Padomē. "Latvijas pieredze mums daudz palīdzēs nākamajos mēnešos. Notikumi Parīzē mums atgādina, cik nepieciešams ir strādāt saskaņoti ar visām prioritātēm un visos virzienos," sacīja Mogerīni. Augstā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos pauda pārliecību, ka Latvijas prezidentūra ES var palīdzēt stiprināt ES vienotību.

"Latvijas fokuss attiecībā uz šo aspektu ir vērtīgs. Mēs zinām - lai kurā virzienā raugāmies, ja mēs to darām ar vienotu pozīciju, mēs varam izmantot ievērojamu potenciālu. Tas ir saistīts gan ar tirdzniecību, gan ar attīstību," skaidroja Mogerīni. Viņa arī pauda pārliecību, ka Latvijas prezidentūrai būs liela ietekme uz starptautisko drošību.

Ceturtdien Saeimas Ārlietu komisijā norisinājās diskusija, kurā piedalījās Eiropas Komisijas pārstāvji un Latvijas parlamentārieši. Tajā piedalīsies EK priekšsēdētāja vietniece un Savienības Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Mogerīni, kā arī Eiropas kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns (Johannes Hahn) , tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema (Cecilia Malmström), humānās palīdzības un krīžu pārvarēšanas komisārs Hrists Stiljanidis (Christos Stylianides) un starptautiskā sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimica (Neven Mimica).

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisinās 2015.gada pirmajā pusgadā.

BNS/Foto: EPA/LETA