Arī Straujuma dosies uz Parīzi pieminēt islāmistu terora upurus
Parīzē protesta akcijā pret džihādistu terorismu piedalīsies gan Merkele, gan Krievijas ārlietu ministrs, gan Mogerīni un arī Latvijas premjere Straujuma.
Politika
2015. gada 10. janvāris, 17:07

Arī Straujuma dosies uz Parīzi pieminēt islāmistu terora upurus

Jauns.lv

Svētdien Parīzē paredzēta masu protesta demonstrācija pret islāmistu asiņainajiem noziegumiem. Uz Franciju dosies vairāku valstu augstākās amatpersonas, tostarp Latvijas premjere Laimdota Straujuma. Savukārt satīras žurnāla "Charlie Hebdo" karikatūrists pauda viedokli, ka "mēs vemjam uz mūsu jaunajiem draugiem; kurš gan iepriekš bija redzējis mūsu žurnālu?"

Pazīstamais nīderlandiešu karikatūrists Bernards Holtrops, kas strādā franču satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" labā, izsmējis "jaunos draugus", kas pēkšņi uzradušies pēc islāma ekstrēmistu sarīkotā slaktiņa. "Mums ir daudz jaunu draugu, piemēram, pāvests, karaliene Elizabete un [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins. Tas manī patiesi izsauc smieklus," kreisi orientētajam nīderlandiešu laikrakstam "Volkskrant" sacījis Holtrops, kas publicējas ar pseidonīmu "Vilems". Arī Francijas nacionālās frontes līdere Marina Lepēna "bija iepriecināta, kad islāmisti sāka šaut," piebildis 73 gadus vecais karikatūrists, kurš jau ilgi mīt Parīzē un kura zīmējumus bieži publicē arī kresi orientētais franču laikraksts "Liberation". "Mēs vemjam uz visiem šiem ļaudīm, kas pēkšņi saka, ka ir mūsu draugi," uzsvēris Holtrops. "Viņi nekad nav redzējuši "Charlie Hebdo"."

Svētdien Parīzē paredzēto masu protesta demonstrāciju pret islāmistu asiņainajiem noziegumiem apmeklēs arī Krievijas ārlietu ministrs Sergels Lavrovs un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

"Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vadīs Krievijas delegāciju," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Savukārt Lavrova pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs noraidījis iepriekš izskanējušās ziņas, ka Francija uz svētdienas demonstrāciju neesot nevienu Krievijas pārstāvi uzaicinājusi.

Lai gan oficiālā Maskava nosodījusi Francijā notikušos islāmistu uzbrukumus, daļa prokremlisko mediju norādījuši, ka franču satīriskais žurnāls "Charlie Hebdo", kura redakcijā islāma ekstrēmisti trešdien noslepkavoja 12 cilvēkus, esot pelnījis savu likteni, publicējot karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Tikmēr Turcijas aģentūra "Anatolia" sestdien ziņo, ka uz Parīzi dosies arī Davutoglu, lai, "solidarizējoties ar Francijas tautu pievienotos gājienam".

Reaģējot uz Francijas traģēdiju, Eiropas līderi izlēmuši spert neierastu solidaritātes soli un personīgi piedalīties svētdien Parīzē paredzētajā masu protesta mītiņā.

Islāmistu noziegumi izpelnījušies globālu nosodījumu, un līdzjūtību Francijai izteikusi pat komunistiskā Kuba un Ziemeļkoreja.

Starp pirmajiem, kas paziņoja, ka piedalīsies Parīzes masu demonstrācijā, bija Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un Spānijas valdības vadītājs Marjano Rahojs.

Viņiem pievienojusies arī Vācijas kanclere Angela Merkele, Itālijas premjers Mateo Renci un viņu beļģu kolēģis Šarls Mišels.

Par savu klātbūtni paziņojuši arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Viņus pavadīs arī Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.

Uz Parīzi svētdien dosies arī Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

LETA, Foto: Edijs Pālens/LETA