Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Apkure Latvijā - viena no dārgākajām Eiropā?
foto: Pexels.com/@Samson Katt
Pēc ekonomista datiem, komunālie rēķini par vidēju 85 kvadrātmetru dzīvokli, ieskaitot apkuri Rīgā, varētu būt 306 eiro.
Sabiedrība

Apkure Latvijā - viena no dārgākajām Eiropā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēc Latvijas Bankas ekonomista Oļega Krasnopjorova aprēķiniem, "Ziemas komunāle" Rīgā ir Eiropas dārgāko Top 3. Lai arī tarifi šogad vairumā būs zemāki nekā iepriekšējā gadā, problēmu tas neatrisinās, vēsta "Lsm+" raidījums "Šovakar".

Apkure Latvijā - viena no dārgākajām Eiropā?...

Par ko jūs domājat oktobra sākumā? Varbūt par gaidāmo apkures sezonu? Cik maksāsim par apkuri - vairāk nekā pērn vai mazāk? Pārdzīvojumi ir saprotami, īpaši, ja ņem vērā, ka apkure Rīgā izmaksā dārgi. Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, par pamatu ņemot Numbeo 2024. gada pētījuma datus, secina, ka Rīga ir trešā dārgākā, piekāpjoties Berlīnei un Vīnei. Tallina ir ceturtajā vietā, Viļņa - otrā desmita beigās.

Pēc ekonomista datiem, komunālie rēķini par vidēju 85 kvadrātmetru dzīvokli, ieskaitot apkuri Rīgā, varētu būt 306 eiro. Šo datu ticamību var pārbaudīt jebkurš līdzīga dzīvokļa īpašnieks. Ja ņem vērā algu līmeni Latvijā, tad procents, ko no ikmēneša izpeļņas nākas tērēt komunāliem maksājumiem, ir augstākais Eiropas Savienībā. Ekonomistam ir izskaidrojums.

"Daudzdzīvokļu māja, milzīga tāda, ja kādam ir auksti, apkure ieslēdzas, bet visi citi atver logus. Iznāk tāds loks - mums ir novecojis, neenergoefektīvs dzīvojamais fonds. Attiecīgi mēs maksājam daudz par apkuri, mēs vienkārši apsildām ielu, un arī tad, kad ir vēlme iekasēt naudu energoefektivitātei vai nopirkt jaunu dzīvokli - naudas nepietiek, jo milzīga summas daļa aiziet apkurei," sacīja Oļegs Krasnopjorovs.

Galvaspilsētā jau pamazām pieslēdz apkuri. Kādi šogad būs rēķini?

"Patlaban degvielas izmaksas ir mazākas nekā pērn, kad sākās pērnā apkures sezona. Šķeldas un dabasgāzes cenas samazinājās. Summāri, mēs varam runāt, ka no tiem uzņēmumiem, kuriem Regulators izvērtē tarifus, lielākajai daļai tarifs ir zemāks nekā pirms gada. Un vidējā tarifa vērtība ir zemāka nekā pagājušajā apkures sezonā" sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Kā maksāt mazāk? Renovēt dzīvokļu fondu. Latvijā to varēja izdarīt ar atbalstu no valsts aģentūras Altum. Taču nauda šajā programmā pagaidām ir beigusies. Gada beigās vai nākamā sākumā tiks atklāta nākamā programma. Tajā būs pieejami 173 miljoni - no šiem līdzekļiem mono segs 40% renovācijas, ieskaitot PVN. Vai ar to pietiek? Krasnopjorovs uzskata, ka nē. Veco māju Latvijā ir parāk daudz.