Nauda cauri gadsimtiem: Bauskas pilī atklāj naudas stāstu no senatnes līdz mūsdienām
foto: Shutterstock
Latu banknotes.
Novadu ziņas

Nauda cauri gadsimtiem: Bauskas pilī atklāj naudas stāstu no senatnes līdz mūsdienām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kā cilvēki pirms gadsimtiem norēķinājās par precēm un pakalpojumiem? Kā izskatījās pirmās monētas un kādi stāsti slēpjas aiz vecajiem naudas makiem? Bauskas pils muzejs piedāvā unikālu iespēju izzināt naudas vēsturi, piedaloties tematiskajā programmā “Vecā naudas maka stāsts”.

Nauda cauri gadsimtiem: Bauskas pilī atklāj naudas...

Šī programma aizvedīs jūs ceļojumā no naudas pirmsākumiem līdz pat 1780. gadam, kad Latvijas teritorijā pārtrūka naudas kalšana. Programmas pirmajā daļā dalībnieki iepazīsies ar naudas vēsturi – sākot no bartera sistēmas, kad maksāšanas līdzekli aizstāja preces kā dzintars un kažokādas, līdz pat brīdim, kad apgrozībā parādījās zelta, sudraba un vara monētas. Tiks atklāti arī naudas viltošanas noslēpumi un bargie sodi, kas gaidīja krāpniekus.

Programmas otrajā daļā dalībnieki praktiski iepazīs depozītu veidošanas pamatus un preču maiņas sistēmu, iejūtoties naudas augļotāja lomā. Vai zinājāt, ka senie latvieši monētas mēdza dot līdzi aizgājējiem kā vērtīgu dāvanu viņsaulē? Vērtīgi depozīti, kā tie, kuros atrastas Romas impērijas laika monētas, atklāj, cik ļoti cilvēki novērtēja šo maksāšanas līdzekli.

Šī izglītojošā un aizraujošā programma piedāvā iespēju ne tikai izzināt naudas vēsturi, bet arī pašiem piedzīvot senatnes garšu, iepazīstot monētu izgatavošanas materiālus un to īpašības. Zelts, sudrabs un varš – šie metāli nav tikai daļa no vēstures, bet arī atslēga uz senajiem noslēpumiem, kas gaida, lai tos atklātu Bauskas pilī.

Piedalieties "Vecā naudas maka stāstā" un izdzīvojiet naudas vēsturi no senatnes līdz pat mūsdienām!