Rinkēvičs uzrunā pasaules līderus: Krievija cenšas nojaukt to, ko mēs visi esam kopā uzcēluši
foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzruna Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas 79. sesijā Ņujorkā.
Sabiedrība

Rinkēvičs uzrunā pasaules līderus: Krievija cenšas nojaukt to, ko mēs visi esam kopā uzcēluši

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Krievijai ir jāuzņemas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par savu agresiju, uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Rinkēvičs uzrunā pasaules līderus: Krievija cenšas...

“Šis ir jau trešais gads kopš Krievija īsteno neizprovocētu pilna mēroga agresijas karu pret Ukrainu. Krievija turpina izaicināt starptautiskās sabiedrības izturību un apņēmību nosargāt noteikumos balstītu kārtību. Šis karš nopietni ietekmē stabilitāti reģionā un ārpus tā. Tam ir tālejošas sekas attiecībā uz principiem, kas atbalsta suverenitāti, teritoriālo integritāti un starptautiskās tiesības. Mums ir jānodrošina, lai globālā kārtība būtu noturīga pret agresiju.  Īpaši, ja agresors ir kodolieroču valsts un Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes pastāvīgā locekle,” uzsvēra prezidents.

Viņš norādīja, ka “Krievija cenšas nojaukt to, ko mēs visi esam kopā uzcēluši. Krievija mēģina pārkārtot starptautisko kārtību, lai ieguvēji būtu tikai agresori.”

“Pārdzīvojusi 50 padomju okupācijas gadus, Latvija dziļi izprot brīvības un neatkarības vērtību tāpat kā daudzas citas šajā zālē pārstāvētās valstis. Latvija atbalsta Ukrainu. Mēs turpinām pieprasīt nekavējoties un bez nosacījumiem izvest visu Krievijas karaspēku un militāro tehniku no visas Ukrainas teritorijas. Nevar būt nekādu kompromisu attiecībā uz Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti. Krievijas neizprovocētajam uzbrukumam ir plašas sekas ārpus Ukrainas robežām. Tas ietekmē globālo pārtikas nodrošinājumu, kodoldrošību un humāno situāciju,” sacīja Rinkēvičs.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Amerikā 2024. gada septembrī

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs no 17. septembra līdz 27. septembrim darba vizītē apmeklē ASV.

“Bērnu tiesības ir cilvēktiesības. Nopietnas bažas rada Ukrainas bērnu piespiedu deportācijas un nelikumīgas adopcijas uz Krieviju. Mēs aicinām Apvienoto Nāciju Organizāciju ieņemt aktīvāku nostāju šajā jautājumā. Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai veicinātu Ukrainas bērnu atgriešanos mājās un atveseļošanos,” sacīja Rinkēvičs.

Viņš aicināja visas Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis atbalstīt un pievienoties Šveices Miera samitā pieņemtajam paziņojumam, lai sāktu veidot uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtu principiem balstītu miera procesu.

“Krievijai ir jāuzņemas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par savu agresiju. Mums ir jāizdara viss iespējamais, lai panāktu Krievijas visaptverošu atbildību par visiem Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem,” uzsvēra Rinkēvičs, aicinot uz īpaša tribunāla izveidi, kas spētu saukt pie atbildības galvenos agresijas nozieguma izdarītājus un nodrošinātu pilnīgu atbildību.