Tikko ugunsgrēkā cietušo "Piejūru" sagaida jau nākamās grūtības
foto: Ekrānuzņēmums no video/Facebook/Ivars Liepiņš
Ugunsgrēks Tukumā.
Novadu ziņas

Tikko ugunsgrēkā cietušo "Piejūru" sagaida jau nākamās grūtības

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pēc svētdien notikušā ugunsgrēka SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" atklājies, ka tas pārsniedzis atļauto uzglabājamo atkritumu daudzumu, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova.

Tikko ugunsgrēkā cietušo "Piejūru" sagaida jau nāk...

Saņemot informāciju par ugunsgrēku "Piejūras" atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijā Tukumā, Dienvidu ielā 1, VVD devās apsekot objektu, lai novērtētu un mazinātu potenciālos riskus uz vidi, kā arī ierosinātu ieteikumus avārijas seku mazināšanai.

Apsekojot uzņēmuma teritoriju, VVD atklājis, ka uzkrātais atkritumu daudzums pārsniedz atļaujā noteikto. "Piejūrai" izsniegta B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja. Par pārkāpumiem tiks sākts administratīvā pārkāpuma process.

VVD informē, ka vides piesārņojuma riski bija dzēšanas ūdeņu nonākšana meliorācijas grāvī un tālāk Slocenes upē. Meliorācijas grāvja izplūde tika noslēgta, neļaujot piesārņojumam izplatīties ārpus uzņēmuma teritorijas.

VVD turpina uzraudzīt situāciju, tajā skaitā akreditētas laboratorijas speciālisti ir noņēmuši paraugus no ugunsgrēka laikā noplūdušajiem ūdeņiem, lai noteiktu piesārņojuma esamību.

Uzņēmums sadarbojas un strādā pie ugunsgrēka seku novēršanas, atzīmēja dienestā. Tuvākajā laikā, pēc analīžu rezultātu saņemšanas un izvērtēšanas, VVD lems par uzdevumiem uzņēmumam.

SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" reģistrēta 2001. gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 308 354 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" pieder Talsu (54,55%) un Tukuma (45,26%) novada pašvaldībām, kā arī Jūrmalas pilsētai (0,19%).

Kā vēstīts, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests jau 2020. gada martā diennakti dzēsa degošus atkritumus "Piejūras" atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijas teritorijā Dienvidu ielā 1, Tukumā. Kopumā angārā dega atkritumi 15 kvadrātmetru platībā un laukumā - presēti atkritumi 2000 kvadrātmetru platībā.

VVD 2020. gada augustā paziņoja, ka, izmantojot tiešsaistes videonovērošanas kameru ierakstus, izdevies pārliecināties, ka ugunsgrēka skartā "Piejūra" noglabāšanai nodevusi vairāk atkritumu nekā apgalvojusi.

Valsts policija izmeklēšanā 2020. gadā secināja, ka "Piejūra" laikā no 2019. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. martam, pārkāpjot atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, radīja būtisku kaitējumu dabai un Latvijas saimnieciskajām interesēm 4 056 788 eiro apmērā un izvairījās no dabas resursu nodokļa nomaksas 971 822 eiro apmērā.

Kurzemes rajona tiesa "Piejūras" vadībai 2022. gada rudenī piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu un piespiedu darbu, kā arī apsūdzētajiem solidāri noteica atlīdzināt valstij kopumā 4,83 miljonus eiro. Spriedumu pārsūdzēja gan apsūdzētie, gan prokurors.