Aptauja: lielākā pirmsskolu nozares problēma ir zemā izpratnē par pirmsskolu nozīmi bērna attīstībā
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2024. gada 21. augustā, 09:45

Aptauja: lielākā pirmsskolu nozares problēma ir zemā izpratnē par pirmsskolu nozīmi bērna attīstībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šobrīd lielākā pirmsskolu nozares problēma ir izpratnes trūkums, liecina Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības (LPPB) veiktā aptauja.

Aptauja: lielākā pirmsskolu nozares problēma ir ze...

Aptaujā, kurā piedalījās virkne privāto pirmskolu, secināts, ka lielākie izaicinājumi šobrīd saistās ar nevienlīdzīgu līdzfinansējumu starp pašvaldību un privātajām pirmsskolām, kā arī sarežģītu līdzfinansējuma aprēķināšanas kārtību (to atzinuši 30% respondentu), tāpat problemātika iezīmējas arī pedagogu trūkumā (to norādījuši 27% aptaujāto) un zemā izpratnē par pirmsskolu nozīmi bērna attīstībā (27% respondentu).

Biedrība apņēmusies aktīvi strādāt pie minēto problēmu risināšanas, tostarp, skaidrojot pirmsskolas lomu bērna attīstībā un kliedējot mītu, ka bērnudārzs ir vieta, kurā tikai pieskata bērnus. “Pirmsskola ir svarīgākais izglītības posms, jo veido bērna pirmo mācīšanās pieredzi. Bieži vien tieši no tā, cik labi un droši bērns jutīsies pirmsskolā, ir atkarīga viņa interese par mācīšanos un motivācija arī nākamajos izglītības posmos. Tieši tāpēc biedrība aktīvi strādās, lai skaidrotu, cik nozīmīga ir drošas un radošas vides veidošana pirmsskolās,” skaidro biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

Vēl viena no biedrības identificētajām problēmām ir saistīta arī ar līdzfinansējuma aprēķināšanas kārtību un nevienlīdzīgu attieksmi pret pašvaldību un privātajām pirmsskolām. Lai gan biedrība atzinīgi vērtē politikas veidotāju un pašvaldību jau paveikto līdzfinansējuma nodrošināšanā ģimenēm, kas izvēlas privātās pirmsskolas, kā arī faktu, ka ģimenes var saglabāt šo līdzfinansējumu arī tad, ja atbrīvojas vieta pašvaldības pirmsskolā, vienlaikus biedrības pārstāvji aicina pārskatīt spēkā esošā līdzfinansējuma aprēķināšanas kārtību, kas nav mainīta kopš 2015. gada. Biedrības ieskatā kārtība ir novecojusi, neatbilstoša aktuālajiem ekonomikas rādītājiem, un aprēķinos nav iekļautas visas izmaksas, ar ko realitātē saskaras pirmsskolas, kā rezultātā finansiālais slogs gulstas uz vecāku pleciem. Lai uzlabotu situāciju, kā arī sekmētu līdzfinansējuma pārskatīšanas regularitāti, biedrības pārstāvji pauduši atbalstu parakstu vākšanai platformā manabalss.lv.

Aptaujas ietvaros secināts, ka daļa privāto pirmsskolu kā būtisku problēmu norāda arī vecāku un sabiedrības attieksmi, kā arī uzticēšanās trūkumu pirmsskolām. Tāpat privāto pirmsskolu pārstāvji norādījuši, ka nozari negatīvi ietekmē arī dzimstības rādītāju samazināšanās.