Sabiedrība
2024. gada 16. jūlijā, 15:30

Video: Jūrmalā apskatāmas Ukrainā iznīcinātu vai bojātu kultūrvēsturiski nozīmīgu ēku 3D miniatūras

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vēl līdz ceturtdienai Dzintaru koncertzāles Kamerzālē, bet piektdien un sestdien Lucavsalā apskatāma ceļojošā izstāde “Ukraina miniatūrā”. Interaktīvā ekspozīcija ar video, audio, 3D drukātu ēku miniatūrām un virtuālo tūri stāsta par Ukrainas kultūras mantojuma nozīmi un neprognozējamo nākotni kara dēļ.

Video: Jūrmalā apskatāmas Ukrainā iznīcinātu vai b...

Izstādē iekļauti 29 3D drukāti ēku modeļi, ko papildina apraksti un tikpat daudzu mūsdienu ukraiņu komponistu skaņdarbi, kas radīti īpaši katram izstādes objektam. 3D miniatūras nav tikai mākslinieciska interpretācija, bet precīzs atveids, kas iegūts, katru ēku rūpīgi skenējot dabā. Vēlāk šie modeļi varētu noderēt objektu atjaunošanā vai atmiņas saglabāšanā.

Izstādes “Ukraina miniatūrā” kuratore Lina Romanuha stāsta: “Kad sākām strādāt pie izstādes, sapratām, ka neviens no šiem objektiem nav pasargāts no bombardēšanas, tāpēc dažas ēkas ieskauj smilšu maisi, logi aiznagloti ar dēļiem, lai pasargātu no sprādzienu viļņiem. Taču nav iespējams tās pilnībā pasargāt.”

foto: Ekrānuzņēmums

Izstādes rīkotāji arī atzīst –nevarot apgalvot, ka Krievijas armija, iznīcinot ciemus un pilsētas, tīšuprāt mērķētu pa vēsturiski nozīmīgiem objektiem. Triecienos tiek iznīcinātas un bojātas gan padomju laika būves, gan daudz senāki vēstures pieminekļi. Tomēr vērtību mākslā agresors saskata – Ukrainā nolaupītie mākslas priekšmeti kā Krievijas īpašums tiek izstādīti Maskavas galerijās. Taču Ukrainas pusē notiekošo cieši vēro un iespēju robežās seko nolaupīto kultūrvērtību gaitām Krievijā.

Ceļojošo izstādi “Ukraina miniatūrā” finansē ASV Starptautiskās attīstības aģentūra, bet īsteno organizācija “Pact” Ukrainā. Ieeja bez maksas.

Skaties pievienoto video un gūsti ieskatu par Krievijas nodarītajiem postījumiem arī kultūrvēstures jomā.