foto: Publicitātes attēls
Baltijas jūrā sākas starptautiskas militārās mācības
Sabiedrība
2024. gada 7. jūnijs, 16:31

Baltijas jūrā sākas starptautiskas militārās mācības

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No 7. līdz 20. jūnijam Baltijas jūras reģionā norisināsies plaša mēroga ikgadējās starptautiskās militārās mācības "BALTOPS 24".

Attiecīgās mācības ir vienas no vērienīgākajām Ziemeļeiropas reģionā, un to mērķis ir turpināt pilnveidot dažādu spēka veidu un ieroču šķiru vienību savstarpējo sadarbību un operacionālo savietojamību. Mācību dalībnieki kopīgo vingrinājumu laikā demonstrēs gatavību nodrošināt kolektīvo aizsardzību Baltijas reģionā, stiprinot reģionālo drošību un veicinot atturēšanu. 

Mācībās piedalīsies 19 NATO dalībvalstis, vairāk nekā 50 kuģi un vairāk nekā 85 gaisa kuģi un aptuveni 9000 karavīru. 

Mācību dalībvalstis -  Amerikas Savienotās Valstis, Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Norvēģija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Somija, Spānija, Turcija, Vācija un Zviedrija. 

Nacionālos bruņotos spēkus šajās mācībās pārstāvēs Jūras spēki, tostarp Ūdenslīdēju komanda, kuģis A-53 "Virsaitis" un "A-90 Varonis", Speciālo operāciju pavēlniecība un Zemessardze. Mācību norisi atbalstīs Gaisa spēki, Mācību vadības pavēlniecība, Militārā policija, Nodrošinājuma pavēlniecība un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde. 
Mācību “BALTOPS 24” ietvaros, sākot no 7. jūnija, Latvijas teritoriālajos ūdeņos un Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā, tostarp Kurzemes piekrastē tiks trenētas dažādas taktiskās operācijas ar sabiedroto valstu kuģu, gaisa kuģu un militārās tehnikas iesaisti, tajā skaitā notiks jūras desanta izsēdināšana.

Sauszemes operācijas aktīvās fāzes laikā Ventspils novada Vārves pagastā notiks jūras desanta izsēšanās operācija, savukārt Baltijas jūrā pie Šķēdes militārā poligona notiks kaujas šaušana.

Iedzīvotāju ievērībai!

Militāro mācību “BALTOPS 24” laikā sākot no 7. jūnija Latvijā, tostarp Kurzemes piekrastē un Ādažu novada apkārtnē notiks intensīva Latvijas un sabiedroto karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās un Latvijas gaisa telpā lidos militārie gaisa kuģi. Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret militārajām mācībām valsts teritorijā, jo tās ir vērstas uz mūsu valsts aizsardzības spēju uzlabošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.

"BALTOPS" ir ikgadējas mācības, kas uzskatāmi demonstrē NATO apņemšanos nodrošināt mieru un drošību reģionā, pilnveidojot spēju ātri reaģēt uz jebkāda veida apdraudējumu.
Mācību “BALTOPS” dalībvalstis turpina kopīgi trenēties un uzlabot aizsardzības operāciju veikšanu Baltijas reģionā jau 53. reizi. Latvija dalību mācībās "BALTOPS" aizsāka 1996.gadā. 
Šogad aprit 20 gadi, kopš Latvija kļuva par pasaulē spēcīgākās militārās alianses – NATO dalībvalsti, kā arī Alianse šogad atzīmē tās pastāvēšanas 75. gadadienu.