foto: Evija Trifanova/LETA
"Cert.lv": Latvijā pagaidām nav konstatēts neviens incidents saistībā ar vēlēšanu sistēmām vai vēlēšanu drošību
"Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina
Sabiedrība
2024. gada 4. jūnijs, 07:19

"Cert.lv": Latvijā pagaidām nav konstatēts neviens incidents saistībā ar vēlēšanu sistēmām vai vēlēšanu drošību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijā pagaidām nav novērots neviens incidents, kas būtu tieši saistāms ar vēlēšanu sistēmām vai vēlēšanu drošību, paziņoja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa norādīja, ka "Cert.lv" kopā ar Valsts kanceleju un pārējām iesaistītajām iestādēm ļoti cītīgi strādā, lai veiktu testēšanu visām sistēmām, kas tiks iesaistītas Eiropas Parlamenta vēlēšanu norises atbalstam.

Pašreiz visa nepieciešamā testēšana ir pabeigta, un veiktajos testos neviena kritiska ievainojamība nav tikusi identificēta. Šogad "Cert.lv" sadarbība ar visiem piegādātājiem ir bijusi veiksmīga un visas atklātās problēmas ir tikušas savlaicīgi novērstas.

Vienlaikus Kaškina norādīja, ka, tuvojoties vēlēšanām, var sagaidīt dažāda veida uzbrukumus.

"Domāju, ka tieši kiberuzbrukumi diez vai būs, vismaz varbūtība ir krietni zemāka. Daudz augstāka varbūtība ir dažādām dezinformācijas kampaņām, informācijas operācijām, arī dziļviltojumi ir tas, par ko visi baidās un domā, ka tie varētu parādīties," sacīja Kaškina.

Viņa norādīja, ka tie ir satura jautājumi, un "Cert.lv" ir iesaistīti tikai daļēji - ar šiem jautājumiem pamatā strādā Valsts kanceleja. "Mēs savas kompetences ietvaros esam klātesoši visās darba grupās, kas saistītas ar vēlēšanu organizēšanu gan no tehnoloģiskā viedokļa, gan no drošības viedokļa," sacīja Kaškina.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 8.jūnijā, kad varēs balsot no plkst.8 līdz 20. Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs iespējams balsot jebkurā no 945 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā, vai arī kādā no 50 iecirkņiem ārvalstīs. Iepriekšējā balsošana Latvijas iecirkņos iespējama 6.jūnijā no plkst.16 līdz 20 un 7.jūnijā no plkst.13 līdz 18.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.