Latvijā notiks "Baznīcu nakts", apmeklētājus aicina iepazīt valsts sakrālo mantojumu
foto: Evija Trifanova/LETA
Baznīcu nakts Rīgas Svētās Marijas-Magdalēnas Romas katoļu baznīcas Cisterciešu klostera pagrabā.
Sabiedrība
2024. gada 1. jūnijā, 09:27

Latvijā notiks "Baznīcu nakts", apmeklētājus aicina iepazīt valsts sakrālo mantojumu

Jauns.lv/LETA

Latvijā šodien noritēs "Baznīcu nakts", kuras svinīgā atklāšana notiks Baltezera evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Ādažos, ar kristīgo konfesiju vadītāju vai pārstāvju dalību, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Knipše.

Latvijā notiks "Baznīcu nakts", apmeklētājus aicin...

Atklāšanas notikumam - uzrunām un koncertam - varēs sekot līdzi arī tiešsaistē "Baznīcu nakts" un Baltezera evaņģēliski luteriskās baznīcas sociālā medija "Facebook" lapā.

"Baznīcu nakts" un "Atvērto baznīcu dienas" tēma šogad izvēlēta saistībā ar bērniem, jo pasākuma norises datums sakrīt ar Starptautisko bērnu tiesību aizsardzības dienu. Paredzēts, ka arī svinīgajā atklāšanas pasākumā Baltezerā piedalīsies un muzicēs bērni.

Atklāšanā piedalīsies bērni no Ādažu novada Mākslu skolas un ērģelniece Līga Dejus. Vakara gaitā dievnamu piepildīs elektroniskā mūzika ar mācītājiem Ivaru Jēkabsonu un Aigaru Vančenko, kas kopā pazīstami kā muzikālais projekts "Angel+Beats". Baltezera baznīcas programma tiks translēta tiešsaistes kanālos līdz pat plkst.21, iekļaujot tēvreizes lūgšanu.

2024.gadā garīgās kultūras notikums "Baznīcu nakts" norisināsies vienpadsmito reizi un šogad pulcēs vismaz 150 dažādas kristīgo konfesiju baznīcas visā Latvijā. Tajā pašā dienā notiks arī "Atvērto baznīcu diena", kad ikviena draudze ir aicināta turēt savu dievnamu atvērtu ekskursijām un apskatei no plkst.10.

"Baznīcu nakts" tradicionāli norisinās no plkst.10 līdz 24. Tajā kopīgi piedalās dažādas Latvijas kristīgo konfesiju draudzes. "Baznīcu nakts" ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms vairāk nekā 20 gadiem notika pirmais šāds kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. No 2012.gada "Baznīcu nakts" notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji.

Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums "Baznīcu nakts"

Aizvadīto Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums "Baznīcu nakts" pulcējis 30 500 apmeklētāju un no Latvijas reģioniem visaktīvāk pasākums apmeklēts Kurzemē ...

"Atvērto baznīcu diena" Latvijā papildina notikuma norisi no 2021.gada un aicina apmeklētājus apceļot baznīcas arī pa dienu, tā paplašinot notikuma norisi, iedrošinot plašāk iepazīt Latvijas sakrālo mantojumu.

Žurnālists Aidis Tomsons (no kreisās), Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš, Rīgas Vecās Sv.Ģertrūdes draudzes mācītājs Rinalds Grants, cietuma kapelāne Rudīte Losāne un eksprezidents Valdis Zatlers piedalās paneļdiskusijā "Dievs, kur Tu esi?" Rīgas Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcā "Baznīcu nakts"laikā.

Baznīcu nakts Rīgas baznīcās

Jau ceturto gadu Latvijas kristīgās baznīcas vienojās kultūras notikumā "Baznīcu nakts".