Ummja ezerā aizliegts peldēties, lai aizsargātu reto Dortmaņa lobēliju
foto: Jānis Pārums, Ādažu novada pašvaldība
Ummja ezers.
Novadu ziņas

Ummja ezerā aizliegts peldēties, lai aizsargātu reto Dortmaņa lobēliju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

1. jūnija, stāsies spēkā sezonālais liegums uzturēties Ummja ezerā, kas būs spēkā līdz pat 15. augustam. Liegums noteikts, lai saudzētu reto, trauslo un īpaši aizsargājamo ūdensaugu – Dortmaņa lobēliju.

Ummja ezerā aizliegts peldēties, lai aizsargātu re...

Dabas aizsardzības pārvalde šajā laikā aicina Ummja ezera krastus izmantot tikai pastaigām, bet atpūtai uz ūdens un peldēšanai izvēlēties citas ūdenstilpes tuvākajā apkārtnē, piemēram,  Dzirnezeru, Pulksteņezeru, Kadagas un Lilastes ezeru, Lielo un Mazo Baltezeru, Gaujas krastus vai Rīgas līča pludmali. Noteikumu pārkāpējiem var tikt piemērots sods no 30 līdz 1 000 eiro apmērā.

Ummis ir unikāls lobēliju - ezereņu ezers ne tikai visas Latvijas, bet arī Baltijas mērogā. Tas ir viens no nedaudzajiem Latvijā vēl atlikušajiem dzidra ūdens jeb oligotrofajiem ezeriem, kurā sastopama vienīgā lobēliju dzimtas suga Latvijā – Dortmaņa lobēlija, kas ir īpaši tīru ezeru indikatorsuga.

Augs ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā pirmajā jeb izzūdošo sugu kategorijā. Dortmaņa lobēlijas pārsvarā sastopamas ezera piekrastes seklajā ūdenī, kā rezultātā to audzes var tikt izbradātas, tomēr vislielākais drauds šim trauslajam augam ir ezera ūdens piesārņošana ar organiskās izcelsmes piesārņojumu, kas pārsvarā ūdenstilpēs nonāk tieši lielā peldētāju skaita dēļ.