Novadu ziņas
2024. gada 26. maijs, 05:51

Pieņem lēmumu par ķirurgu skaita samazināšanu Aizkrauklē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valdība atbalstījusi kārtējo slimnīcu reformu. Veselības ministrija šogad un turpmākos divus gadus plāno veikt virkni pasākumu, lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību. Plānā ietvertas 36 slimnīcas. Taču solītais nesaskanot ar darbiem, apgalvo Aizkraukles slimnīcā. Tur reforma paredz samazināt darba stundas ķirurgam, kas noteikti esot pretrunā ar pacientu labklājību. Šādi lēmumi reģionālajām slimnīcām var atstāt tālejošas sekas.

Uzrunātie iedzīvotāji visi kā viens atzīst - Veselības ministrijas lēmums finansēt ķirurga darbu tikai dienas laikā ir absurds. Aizkrauklieši Jānis un Ligita ir sašutuši par pieņemto lēmumu: “Ja kaut kas notiek naktī, ko mēs uz Rīgu brauksim? Pats esmu desmitos, vienpadsmitos vakarā braucis!”, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Ja ķirurga palīdzība būs nepieciešama nakts stundās, tad pacientam nāksies mērot 50 km uz Ogres vai Jēkabpils slimnīcu. ZIŅneši jautā Veselības ministrijai - kāpēc viņi nepilda solīto, jo reforma paredz, ka pakalpojumi kļūs ikvienam pieejamāki, taču šobrīd ir tieši pretēji.

Sanita Janka, Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore stāsta: “Nakts stundās ir viens vai divi pacienti, ja lielajās slimnīcās diennaktī ir vidēji 260 pacienti, tad šie resursi mums ir jānovirza tur. Saprotam, ka arī laukos iedzīvotājiem ir jābūt pieejamai veselības aprūpei 24/7, ko mēs arī nodrošinām, bet ņemot vērā apmeklējuma skaitu un arī izmaksas, esam atsevišķās slimnīcās reducējuši speciālistu skaitli.”

Tieši ārsti ir tie, kuri redz reālo situāciju un viņi apstiprina - ja nelaimes gadījumā nāksies braukt uz cita novada slimnīcu, tad dažos gadījumos pacientam tas var būt izšķiroši. Traumatologs un ortopēds Ēriks Vizulis atzīst: “Bija pacients, kuru atveda ar pārcirstu plaukstas artēriju. Tā nebija nāvējoša, bet ļoti bīstama asiņošana. Mēs apturējām asiņošanu un pārsūtījām tālāk sašūt asinsvadus. Vedot citviet, tas būtu palielinājis viņa izdzīvošanas riskus.”