foto: Ekrānšāviņš
Gads nav pusē, taču statistika jau neiepriecina - cik bieži Latvijā konstatē Krievijas kara slavināšanu?
Šogad fiksēta aina Olainē. Šāda veida izpausmju Latvijā netrūkst arī trešajā Krievijas uzsāktā kara Ukrainā gadā. Sodi fiziskajai personai par šāda veida kara slavināšanu paredzēti līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai – līdz pat 2900 eiro.
Sabiedrība
2024. gada 22. aprīlis, 13:12

Gads nav pusē, taču statistika jau neiepriecina - cik bieži Latvijā konstatē Krievijas kara slavināšanu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rit trešais Krievijas uzsāktā kara Ukrainā gads un, spriežot pēc likumsargu sniegtās informācijas, Latvijā joprojām pietiekami bieži sastopama publiska Krievijas agresijas slavināšana.

Vēl 2022. gada 3. maijā stājās spēkā izmaiņas Administratīvo sodu likumā, paredzot, ka par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu.

Sodi fiziskajai personai paredzēti līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - līdz pat 2900 eiro.

Gads vēl nav pat pusē, taču kā Rīgas pašvaldības policija (RPP), kas palīdz uzraudzīt kārtību Valsts policijai (VP) galvaspilsētā, tā arī VP, jau uzsākusi virkni administratīvā pārkāpuma procesu par kara slavināšanu.

Konkrēti par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā RPP šogad uzsākti 12 administratīvā pārkāpuma procesi.

VP pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 13. panta (totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā) uzsākusi 45 administratīvo pārkāpumu procesus.

Savukārt pēc 13.1 panta (militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā) - 156 administratīvo pārkāpumu procesus.

Kopumā līdz aprīļa beigās tas ir 201 administratīvais pārkāpuma process, kura pamatā ir publiska kara vai totalitāru režīmu slavināšana.

Kopumā gan šāda veida pārkāpumu skaits kopš 2022. gada sarūk. Vēl pērn VP ziņoja, ka 2022. gadā ielu vidē pausts atbalsts Krievijas agresijai konstatēts 721 gadījumā, savukārt 2023. gadā - vien 220 gadījumos.