Esiet piesardzīgi! Aicina ziedot mistiskiem labdarības mērķiem
Uz Rīgas namu sienām salipinātas reklāmas lapiņas, kas aicina ziedot un palīdzēt bezdarbniekiem un invalīdiem. Tomēr nav skaidrs, kas vāc palīdzību grūtdieņiem un vai saziedotais tik tiešām nonāks paredzētajam mērķim.
Sabiedrība
2015. gada 9. februāris, 18:25

Esiet piesardzīgi! Aicina ziedot mistiskiem labdarības mērķiem

Jauns.lv

Rīgā izplatītas lapiņas, kurās aicina ziedot mistiskam labdarības projektam, tādējādi palīdzot invalīdiem un pensionāriem. Kas ir ziedojumu tālruņa īpašnieki un kam viņi vēlas palīdzēt, nav zināms. Ziedojumu tālruņa piešķīrējs „Lattelecom” neatklāj mistisko labdaru indentitāti.

Pēdējā laikā pie vairāku Rīgas namu sienām un durvīm – gan Vecrīgā, gan Ķengaragā – parādījušās lapiņas, uz kurām rakstīts: „Piezvanot uz šo tālruni: 90006883 Jūs ziedosiet 1,42 Euro un palīdzēsit pensionāriem, invalidiem, bezdarbniekiem jauniešiem un citiem cilvēkiem. Labdarības fonds.”

Vairāk nekādas informācijas uz papīra strēmeles nav – ne konkrēti, kā ar šo naudu varētu tikt palīdzēts un konkrēti kam, kas vāc šo naudu un tamlīdzīgi. Viens otrs naivs labdaris arī varētu piezvanīt un šim mistiskajam „Labdarības fondam” un ziedot. Kasjauns.lv mēģināja noskaidrot, kas slēpjas aiz šī dīvainā palīdzības lūguma. Izrādās, ka tikt pie skaidrības nav nemaz tik vienkārši.

Zināms, ka tālrunis ir „Lattelecom” maksas tālrunis, bet „Lattelecom” informāciju, kam konkrēti piešķirts šis tālrunis, nesniedz.

Meklējot internetā noskaidrojās, ka šis ziedojumu tālrunis pirms pāris gadiem tika izmantots, lai savāktu naudu Druvienas folkloras kopas „Pērlis” braucienam uz koncertu Ķīnā. Bet nu jau visi koncerti beigušies un tālruņa numurs piešķirts citam lietotājam. Kam to noskaidrot nevar, jo līgums esot konfidenciāls.

„Lattelecom” sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Bite Kasjauns.lv skaidroja: „„Lattelecom” kā elektronisko sakaru komersants nodrošina iespēju fiziskai un juridiskai personai, kurai ir likumīgas tiesības piesaistīt ziedojumus (sabiedriskās organizācijas, fondi, bezpeļņas uzņēmumi, kuru statūtos atrunāta ziedojumu piesaiste labdarības mērķiem), īstenot ziedojumu piesaisti, izmantojot elektronisko sakaru pakalpojumus.

Atbilstoši numuru ierīkošanas (rotācijas) kārtībai, līdz ar ziedojuma akcijas noslēgšanos, tālruņa numurs tiek noņemts jeb atbrīvots un nonāk brīvo, pieejamo numuru sarakstā. No šī brīža attiecīgais numurs var tikt ierīkots jaunam ziedojumu tālruņa abonentam. Piešķirot numuru ziedojumu tālruņa abonentam, „Lattelecom” darbinieks to izvēlas pēc nejaušības principa no brīvo ziedojumu tālruņa numuru saraksta.

Kā paredz Ziedojuma tālruņa lietošanas noteikumi, ziedojuma tālruņa abonents apņemas reklamēt ziedojuma tālruņa numuru, ziedojumu mērķi un maksu par zvanu, precīzi, trešajām personām saprotamā veidā norādot informāciju par iespēju ziedot.

„Lattelecom” nesniedz ziņas, kas ir ziedojuma tālruņa numura 90006883 abonents, bet informē, ka konkrētais numurs pēc tālruņa abonenta sniegtās informācijas ir atvērts, lai vāktu ziedojumus pensionāriem un invalīdiem.

„Lattelecom” kā elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējs nevar nodrošināt kontroli pār trešo personu rīcības tiesiskumu un ētiku ziedojumu piesaistē, tomēr „Lattelecom”, slēdzot līgumu par pakalpojuma „Ziedojuma tālrunis” abonēšanu uzliek par pienākumu ziedojuma tālruņa abonentam izmantot pakalpojumu vienīgi noteiktajiem mērķiem un naudas līdzekļus, kas iegūti, izmantojot „Lattelecom” pakalpojumu konkrētajai ziedojumu akcijai, izlietot šajā akcijā norādītajam mērķim. „Lattelecom” arī patur tiesības pārliecināties par abonenta pienākumu izpildi.

Tāpat „Lattelecom” ir tiesības anulēt trešo personu rēķinus par zvaniem uz ziedojuma tālruņa numuru pēc viņu iesniegto pretenziju izskatīšanas un informāciju par tiem, neiekļaut norēķiniem paredzētajos datos, ja tiek konstatēts, piemēram, ka:

* iegūto ziedojumu izmantošanas mērķis neatbilst tam, kas reklamēts ziedojumu akcijā, un „Lattelecom” abonents ziedojis, jo ticis maldināts;

* par ziedojumu akcijas norisi saņemtas vairākkārtīgas pretenzijas.

Ievērojot iepriekš minēto, „Lattelecom” aicina ikvienu personu, kam ir radušās šaubas par ziedojuma akciju, tās termiņu vai citiem ar ziedojumu piesaisti saistītiem jautājumiem, nekavējoties sazināties ar „Lattelecom”, iesniedzot iesniegumu personīgi kādā no klientu apkalpošanas centriem vai arī sūtot to elektroniski uz adresi: lattelecom@lattelecom.lv”.

Elmārs Barkāns/Foto: All Over Press, aculiecinieka foto