foto: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija
Noskaidrots, ko latvieši sagaida no jaunā Eiroparlamenta
Latvijas un Eiropas Savienības karogs.
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 18:24

Noskaidrots, ko latvieši sagaida no jaunā Eiroparlamenta

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Vairums Latvijas iedzīvotāju atklāj, ka plāno piedalīties 8. jūnijā gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās, apzinoties to nozīmi pašreizējā ģeopolitiskajā kontekstā.

"Eirobarometra" aptaujas dati liecina, ka ja vēlēšanas notiktu pēc nedēļas, Latvijā tajās būtu gatavi piedalīties 65% respondentu. Tāpat 76% piekrīt, ka pašreizējā ģeopolitiskajā kontekstā balsošana kļūst arvien svarīgāka. Palielinājusies nozīme, ko pilsoņi piešķir ES aizsardzībai un drošībai, īpaši ņemot vērā Krievijas uzsākto karu Ukrainā. 

Kā vēlēšanu kampaņas prioritātes latvieši norāda ES aizsardzības un drošības jautājumus, atbalstu ekonomikai un jaunu darbavietu radīšanu, kā arī sabiedrības veselību. Kā galvenās vērtības, kuras EP nākotnē būtu jāaizstāv, Latvijas respondenti izvēlas mieru, cilvēktiesību aizsardzību ES un visā pasaulē, kā arī demokrātiju.

EP pēdējā sasaukuma laikā palielinājusies nozīme, ko pilsoņi piešķir ES aizsardzībai un drošībai, īpaši ņemot vērā Krievijas uzsākto karu Ukrainā. Deviņās valstīs tās ir minētas kā pirmā vai dalīta pirmā vēlēšanu kampaņas prioritāte ar augstākajiem rezultātiem Dānijā, kur uz to ir norādījuši 56% aptaujas dalībnieku, Somijā - 55%, Lietuvā - 53% respondentu. Tāpat, lūkojoties nākotnē, ES iedzīvotāji par galvenajām prioritātēm ES pozīcijas nostiprināšanā pasaulē uzskata aizsardzību un drošību, kam seko enerģētikas jautājumi un pārtikas nodrošinājums, lauksaimniecība. Lai gan četri no desmit pilsoņiem uzskata, ka ES loma pēdējos gados kļuvusi nozīmīgāka, 35% uzskata, ka tā nav mainījusies, bet 22% - ka tā mazinājusies.