foto: Rīgas meži
Kas notiek ar Šmerļa mežu? Skaidro apsaimniekotājs
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 17:57

Kas notiek ar Šmerļa mežu? Skaidro apsaimniekotājs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šmerļa mežā visi darbi tiek tiek veikti saskaņā ar iepriekš apstiprināto meža kopšanas plānu un sabiedrībai sniegto informāciju par plānotajiem darbiem, informē apsaimniekotājs "Rīgas meži".

Ņemot vērā sabiedrības interesi par Šmerļa meža kopšanu, "Rīgas meži" sniedz jaunāko informāciju par padarītajiem un plānotajiem darbiem aptuveni 70 hektāru platībā.

Kas paveikts līdz šim?

Marta sākumā pabeigta koku ciršana un baļķu pievešana uz krautuvi, kas atrodas pie mežā iebraucamā ceļa no Malienas ielas puses, bet aprīļa sākumā noslēgusies zaru pievešana uz krautuvi. Tāpat laikā no marta beigām līdz šā mēneša sākumam pabeigta pabeigta augsto celmu, aplauzto zaru un vietām atlikušo pameža krūmu zāģēšana.

Aprīļa sākumā lielākās taciņas attīrītas no ciršanas atliekām un līdz pat maijam iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties un saņemt atļaujas ciršanas atlieku savākšanai bez maksas, rakstot uz rigasmezi@rigasmezi.lv.

Ko vēl plānots izdarīt?

  • Aprīļa beigas: zaru šķeldošana un izvešana
  • Aprīļa beigas – vasaras vidus: meža ceļu un galveno taciņu seguma sakārtošana, t.sk. nepieciešamības gadījumā tiks uzbērta grants
  • Vasara: paredzēta divu jaunu atpūtas vietu ierīkošana (soliņi un galdi), kā arī veco soliņu nomaiņa
  • Vasara: paredzēts izveidot celiņa savienojumu ērtākām pastaigām no Malienas ielas puses gar Mežsarga pļavu, virzienā uz Murjāņu ielu (šo var apvienot ar celiņu sakārtošanu).
  • Vasara: plānota barjeras uzstādīšana no Malienas ielas puses, kā arī video novērošanas ierīkošana, lai mazinātu meža izbraukāšanu, dabas vērtību postīšanu un atkritumu izmešanu u.c.

Jau ziņots, ka “Rīgas meži” pērn decembra sākumā plānoja uzsākt kopšanas darbus Šmerļā mežā starp Kvēles, Murjāņu un Malienas ielām, lai saglabātu dabas vērtības un mežam raksturīgo priedi; atbrīvotu mežu no invazīvām un attīstību traucējošām sugām; radītu estētisku ainavu ar dažādiem elementiem un veicinātu meža dabisku atjaunošanos. 

Pirms meža kopšanas "Rīgas meži" iepazīstināja sabiedrību ar darbu mērķiem un gaitu, kā arī uzklausīja iedzīvotāju un speciālistu viedokļus un priekšlikumus. Tā rezultātā noteikta vēl viena teritorija "Reljefs" - tā tiks atsegta no ārpuses, veidojot ainavu un izzāģējot apkārt esošo pamežu un atbrīvojot lielās priedes. Tāpat no jauna noteikta teritorija “Mitra ieplaka”, kur darbi nenotiks. 

Kopšanu paredzēts veikt līdz 2024.gada pavasarim (izņemot putnu ligzdošanas laiku). Pēc tam, 2024.gada vasarā un rudenī, meža apmeklētāju ērtībām plānots ierīkot atpūtas vietas, izvietojot soliņus. Savukārt, lai novērstu meža izbraukāšanu un atkritumu izgāšanu, uz atsevišķiem iebraucamajiem ceļiem plānots uzstādīt barjeras, kā arī mežā izvietot video novērošanas kameras. 

Darbi tiks veikti atbilstoši šim mežam speciāli izveidotam meža ainavu dizaina plānam, kurā ņemtas vērā konkrētās teritorijas vērtības, kā arī atbilstoši uzņēmuma "Meža apsaimniekošanas plānam" (MAP), kurā lielāka nozīme piešķirta bioloģiski vērtīgu, dabas un rekreācijas teritoriju saglabāšanai, bet samazinātas intensīvās mežsaimniecības teritorijas.