foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijā ar vairākiem pasākumiem tiek atzīmētas Putnu dienas
Balodis staigā pa zāli.
Sabiedrība
2024. gada 6. aprīlis, 16:19

Latvijā ar vairākiem pasākumiem tiek atzīmētas Putnu dienas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) virsvadībā daudzviet Latvijā norisināsies "Putnu dienas 2024", informēja LOB komunikācijas speciāliste Kitija Balcare.

Programmā paredzēti vairāk nekā 40 pasākumi, tostarp putnu vērošanas pārgājieni, putnu būrīšu darbnīcas, izglītojošas nodarbības un citas tematiskas aktivitātes.

LOB aicina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem. Putnu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē "Dabasdati.lv".

8.Starptautiskās baltā stārķa ligzdu uzskaites koordinatore Agnese Gaile skaidro, ka tiem, kuri ir gatavi ne tikai vērot putnus, bet arī ziņot par novēroto, šogad īpaši aicināti pievērst uzmanību balto stārķu ligzdvietām, jo šogad Latvijā norisinās 8.Starptautiskā baltā stārķa ligzdu uzskaite. Tas ir pasākums, kas notiek reizi desmit gados ar mērķi sekot baltā stārķa ligzdojošās populācijas un ligzdošanas sekmju pārmaiņām Latvijā, skaidrot to cēloņus, sekot ligzdu novietojuma un pamatu pārmaiņām. "Aicinām izmēģināt spēkus šajā uzskaitē ikvienu brīvprātīgo, sniedzot savu ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē dabas aizsardzības mērķiem," mudina Gaile.

Arī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) Putnu dienās piedāvā daudzveidīgus pasākumus, informēja DAP komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Šodien no plks.9 līdz 11.30 Ķemeru Nacionālajā parkā notiks putnu vērošanas ekskursija "Putni Ķemeru kūrortā". No plkst.10 līdz 12 Salacgrīvas pludmales stāvlaukumā sāksies divus kilometrus (km) garš Putnu dienu pārgājiens. Ejot pa kāpu mežu, tā dalībnieki iepazīs un klausīsies līča un grīvas putnu dziesmās un vēros piekrastes ūdensputnus.

No plkst.10 līdz 13 Rāznas Nacionālā parka dabas centrā varēs uzzināt par Latvijas putniem, to migrāciju, dzīvotnēm un mājokļiem, putniem nozīmīgām vietām un to aizsardzību, kā arī par būriem sikspārņiem un susuriem. Interesenti varēs piedalīties "Putnu balsu viktorīnā". Piemērotos laikapstākļos notiks neliela pastaiga gar Rāznas ezeru, vērojot un ieklausoties putnos.

No plkst.11 līdz 15 Līgatnes dabas takās papildus pastaigām dabā un dzīvnieku vērošanai ikviens pie pūču mājas varēs iepazīt pūču dzīvi, savukārt laukumā pie bišu ekspozīcijas pirmie 70 apmeklētāji varēs pašrocīgi pagatavot savu putnu būri.

No plkst.11 līdz 16 Ķemeru Nacionālajā parkā līdzās dabas centram brīvā dabā varēs iziet putnu trasi ar uzdevumiem, "apjaušot, ar kādiem migrācijas izaicinājumiem saskaras putni, veicot simtiem un pat tūkstošiem kilometru migrācijas ceļu". No plkst.20 līdz 1 Ances pagastā notiks 9 km pūču pārgājiens ornitologa Ritvara Rekmaņa vadībā.

Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928.gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija. Ar laiku pasākumi notika visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai.