foto: Ekrānuzņēmums
“Situāciju var interpretēt dažādi!” Laikraksts pauž savu nostāju par kontraversālo Ukrainas karikatūru
Sabiedrība
2024. gada 4. aprīlis, 19:40

“Situāciju var interpretēt dažādi!” Laikraksts pauž savu nostāju par kontraversālo Ukrainas karikatūru

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Neilgi pirms Lieldienām daudzi iedzīvotāji bija nepatīkami pārsteigti šķirstot laikraksta “Staburags” lapaspuses. Tā izklaides sadaļā starp horoskopiem un jokiem bija iemaldījusies kāda Induļa Bukas karikatūra par Ukrainu, kuras vēstījums daudziem šķita neizrotams.

foto: Ekrānuzņēmums
Induļa Bukas karikatūra.

“Arī šogad, mammu, citu krāsu nebūs?” karikatūrā māti taujā noskumuši bērni, kuriem Lieldienās olu krāsošanai atvēlētas vien divas krāsas.

Lai vēstījumu paspilgtinātu, fonā manāms arī ieslēgts televizora ekrāns, kura malā atainots Ukrainas ģērbonis - vairogs un zelta trīszobis.

“Nav brīnums, ka reģioni saiet indulī, ja jāsmejas par šādiem jokiem!” sašutumu par redzēto pauž Sergejs.

“Smieklīgi ir tas, ka joprojām zils un dzeltens???? Es pareizi tveru šo izcilo joku?” neizratnē ir Ilze.

Arī, karikatūrists Zemgus Zaharāns nav sajūsmā par sava aroda kolēģa veikumu, norādot, ka “dažādu sazvērestības teoriju piekritēju pasaulē ir daudz un redakcijai būtu nepieciešams stingrāk piedomāt pie tā, ko tā publicē”.

Karikatūru var interpretēt dažādi

Trešdien, 3. aprīlī, laikraksts “Staburags” nāca klajā ar oficiālu skaidrojumu par provokatīvo, 27. martā publicēto karikatūru, norādot, ka “esošajā ģeopolitiskajā situācijā daudzu iedzīvotāju jūtīgā attieksme pret notiekošo ir saprotama, tādēļ arī karikatūrā atainoto situāciju iespējams interpretēt un uztvert dažādi, kas, viņuprāt, arī noticis”.

“Mēs šajā karikatūrā saskatījām pamudinājumu atbalstam Ukrainai - neaizmirst zili dzeltenās krāsas, to, ka atbalsts šai valstij un tautai ir bijis un būs vajadzīgs,” vēsta “Staburags”, paužot atvainošanos ikvienam, kuram karikatūra radījusi negatīvas emocijas vai asociācijas.

Laikraksta galvenā redaktore Agita Grīnvalde-Iruka norāda, ka “kompānija vienmēr iestājusies par atbalstu Ukrainai, sniedzot tai informatīvo un praktisko atbalstu”. Viņa uzsver, ka ““Staburags” nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un jebkādm agresorvalsts darbībām, kas vērstas pret ukraiņu tautu”.

Autors atkārto Kremļa naratīvus

Ja kādam publicētā Induļa Bukas karikatūras nozīme vēl raisīja diskusijas, tad autors pie publikācijas savos sociālajos tīklos pavēstījis kā tieši tā bija jāizprot.

“Ukraiņi kaut kādu ASV magnātu dēļ un starptautisko finanšu aizdevēju dēļ spiesti karot viens ar otru. Ukraina mūsu labā ne pirkstiņu nepakustinātu un tāpēc uzskatu, ka pašreizējais Latvijas atbalsts ir mudinājums turpmākajai kara eskalācijai,” Kremļa naratīvus pie savas karikatūras sociālajos tīklos atkārto Buka.

Tāpat karikatūrists paudis cinisku attieksmi pret demokrātiju, norādot, ka “šādām varām krievi, ukraiņi un tādi sīceņi kā latvieši ir pie vienas vietas”, kā arī uzsvēris, ka “Latvijai Ukrainas izpostīšana ir izdevīga”.

Pēc šādiem izteikumiem “Staburaga” galvenā redaktore paziņojusi, ka laikraksts no karikatūrista publiski paustajiem uzskatiem norobežojas un sadarbību ar autoru ir izbeidzis.