foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.
Trešdaļa zoodārza iemītnieku maina nosaukumu
Klinšu ibiss tagad ir ziemeļu kailgalvas ibiss. Dabā tas mīt tikai dažās kolonijās Marokā, atklāts Sīrijā un pirms vairākiem gadiem atjaunota maza populācija Turcijā
Sabiedrība
2024. gada 7. aprīlis, 06:49

Trešdaļa zoodārza iemītnieku maina nosaukumu

Ziņu nodaļa

Kas Jauns Avīze

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārzā 132 dzīvnieku sugas jeb 30 procenti piedzīvojušas izmaiņas savos nosaukumos. Piemēram, smilšracējs tagad ir kurmjžurka, degunlācītis – koati.

Zoodārza speciālistu grupa pagājušā gada nogali un šā gada sākumu pavadīja, izvērtējot dzīvnieku nosaukumus. Pasaulē pēdējos gadu desmitos, attīstoties jaunām metodēm sugu genoma izpētē, sistemātiķiem ir bijis ļoti intensīvs darba posms, nācies pārskatīt milzum daudzu augu un dzīvnieku taksonomiskās saites un piederību.

“Daļai zoodārzā mītošo sugu nosaukumi ir nedaudz precizēti, taču dažas citas tagad sauksim pilnīgi citādi,” teic darba grupas vadītāja, zooloģiskā dārza Zinātnes un izglītības nodaļas sugu saglabāšanas speciāliste Elza Birbele.

foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.
Kailais smilšracējs pārtapis par kailo kurmjžurku.

Nosaukuma precizēšanu ietekmēja dažādi faktori: gan izmaiņas sistemātikā, gan lingvistiskas nianses, ņemts vērā, lai latīniskā, latviskā un angliskā versija iespēju robežās būtu savstarpēji saistīta.

Izmaiņas skārušas septiņas putnu, 15 abinieku, 17 zīdītāju, 20 rāpuļu, 30 zivju un 44 bezmugurkaulnieku sugas. Lielākā daļa labojumu ieviestas, precizējot izplatības ģeogrāfiju, ķermeņu nianses un to atspoguļojumu latīņu valodā. Lielais laboto bezmugurkaulnieku nosaukumu skaits saistīts ar to, ka tiem iepriekš latviskā apzīmējuma nebija.

Lielākas pārmaiņas nosaukumā ieguvis mainīgais pātagzirneklis. Agrāk to sauca par vickāju skorpionu, taču suga ir radniecīgāka zirnekļiem, un vicas ir vienšūnas organismiem. Īpatnējo kāju funkciju dēļ izvēlēts termins pātagas, apzīmētājs mainīgais ir tulkojums no dzīvnieka nosaukuma latīņu valodā – variegatus.

Kailais smilšracējs pārtapis par kailo kurmjžurku, klinšu ibiss par ziemeļu kailgalvas ibisu, kalnu svilpējvarde par Karību milzu vardi. Agrākais degunlācītis nu godājams par Dienvidamerikas koati, jo koati ir šīs sugas iezemiešu lietotais nosaukums, kas aizgūts un izmantots arī vairākās citās valodās. Deminutīva jeb samazinātās formas izmantošana mainīta, lai neradītu apmeklētājiem familiāras asociācijas ar dzīvnieku. Daļa izmaiņu jau redzamas sugu plāksnēs Tropu mājā, pārējās ieviesīs pakāpeniski.