Viedokļi
2024. gada 9. aprīlis, 06:09

Aigars Rostovskis par gatavību X stundai: "Bez panikas lēkmēm"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim ir sajūta, ka atbildīgie par X stundu – armija un drošības struktūras – ir gatavi ārkārtas situācijai, bet civiliedzīvotāju līmenī vēl ir daudz ko darīt. Uzmanība tam ir jāpievērš, bet bez īpašām panikas lēkmēm. Viņš atgādina senā ķīniešu karavadoņa Suņdzi vēl pirms mūsu ēras teikto, ka karš jāuzvar bez kara.

Pēdējā laikā bieži izskan viedoklis, ka Rietumu un Krievijas bruņota konflikta iespējamība kļūst aizvien reālāka. Baltijas valstu augsta ranga militārpersonas gan aicina nekrist panikā un uzskata, ka negaidīts Krievijas uzbrukums nav iespējams. Taču skaidrs arī tas, ka Latvijai pašai vairāk jādomā par savu drošību un aizsardzību. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai Latvija ir gatava X stundai?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

“Mana sajūta ir tāda, ka tieši atbildīgie par X stundu – armija un drošības struktūras – ir gatavi, bet civiliedzīvotāju līmenī, manuprāt, vēl ir daudz ko darīt. Šai ziņā vairāk prasītos pēc padomiem un tamlīdzīgi, kas palīdzētu cilvēkiem. Ir tāds teiciens – jo cilvēks labāk sagatavojies, jo viņš ir arī mierīgāks par kaut kādu situāciju. Tā kā papildus uzmanība ir noderīga, bet tāda bez panikas lēkmēm.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Mana sajūta ir tāda, ka tieši atbildīgie par X stundu – armija un drošības struktūras – ir gatavi, bet civiliedzīvotāju līmenī, manuprāt, vēl ir daudz ko darīt," saka Rostovskis.

Vienmēr var sagatavoties labāk un ir ļoti labi, ka šī diskusija sabiedrībā notiek. Tas savā ziņā ir arī spiediens uz politiķiem un ierēdņiem aizvien labāk sagatavoties. Ja lielajām valstīm X stunda ir kaut kāds izaicinājums, varbūt arī kāda sadursme, tad Latvijai šis ir eksistenciāls jautājums. Mums nosacītajai X stundai ir jāsagatavojas maksimāli labi, jo karavadonis Suņdzi ir teicis, ka karš ir jāuzvar bez kara. Respektīvi – ja mēs labāk sagatavosimies, jo ticamāk, ka tā X stunda nepienāks,” saka Aigars Rostovskis.

Viņš uzsver, ka šobrīd pasaulē pieaug nenoteiktība dēļ ASV pozīcijas, ka tā nekādīgi nevar Ukrainai atvēlēt kārtējo militārās palīdzības paketi 60 miljardu ASV dolāru apjomā. Tādēļ Eiropā aizvien vairāk rodas sapratne, ka tai pašai kaut kas lietas labā jādara:

“Un visa šī kopējā neskaidrība “ceļ augšā” ažiotāžu. Daudzi ar viennozīmīgiem izteicieniem, ka tūlīt būs karš, mudina sabiedrību. Un otra lieta ir tāda, ka ar šādiem izteicieniem, daudziem ir iespēja sev pievērst uzmanību. Ja tu šādi izsakies, tad  tu uzreiz nonāc mediju uzmanībā.”

Kā Aigars Rostovskis vērtē Latvijas gatavību iespējamajai X stundai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.