foto: Attēls radīts ar mākslīgā intelekta rīku
Kas ir Latvijas aizsardzības līnija? Skaidro zemessargs
Politika
2024. gada 12. marts, 13:35

Kas ir Latvijas aizsardzības līnija? Skaidro zemessargs

Jauns.lv

Janvāra nogalē Baltijas valstu aizsardzības ministri vienojās būvēt kopīgu Baltijas valstu aizsardzības līniju - Baltijas aizsardzības valni. Taču, ko tas nozīmē Latvijai, skaidro Viesturs Romka, zemessargs un Kustības “Par!” Eiropas vēlēšanu deputāta kandidāts.

Kas ir aizsardzības valnis jeb Aizsardzības līnija?

Baltijas Aizsardzības līnija, zināma arī kā Baltijas Aizsardzības valnis, ir mūsu reģiona drošības stiprināšanas pasākums, kas pašlaik notiek visās trīs Baltijas valstīs, kā arī Somijā un Polijā. Aizsardzības līnija ir projekts Latvijas pierobežā ar Krieviju, kas sastāv no dažāda veida šķēršļiem, lai potenciāla uzbrukuma gadījumā ienaidnieks to nespētu šķērsot vai šķērsošanai būtu jāvelta ilgāks laika periods.

Kāpēc Baltijas aizsardzības līnija ir vajadzīga?

Šāda veida aizsardzības līnija ir būtiska, ņemot vērā politisko un drošības situāciju reģionā. Krievijas agresīvās darbības un pastāvīgās provokācijas rada reālus draudus Baltijas valstu drošībai. Tādēļ Baltijas aizsardzības līnija kļūst par svarīgu instrumentu, lai stiprinātu reģiona aizsardzību un nodrošinātu pretinieka potenciālā uzbrukuma aizkavēšanu.

Kopš 2022. gada 24. februāra NATO un tai skaitā arī Baltijas valstis ir vērojušas Krieviju un tās īstenotās kara taktikas Ukrainā. NATO armijām ir skaidra Krievijas gaļas mašīnas kara taktika, dzenot uz fronti tūkstošiem iesaukto zagļu, cietumnieku un izvarotāju, dažos gadījumos pat bez pienācīga ekipējuma, ieročiem un munīcijas, ar mērķi pārslogot ukraiņu aizsardzības pozīcijas un iztērēt viņu munīciju, šaujot uz šādu “dzīvo gaļu”.

NATO kopš kara pirmajām dienām ir ne tikai atbalstījuši Ukrainu, bet arī efektīvi mācījušies no Krievijas kara taktikām, apzinot, kā tām pretoties un ieviešot apmācībās arī Ukraiņu gūtās mācības no šī kara. Taču ar pretinieka kara taktikas pārzināšanu vien nepietiek. Latvijā nav pieejamas masīvas dabiskas aizsardzības un barjeru struktūras, kā piemēram, kalnu masīvi, līdz ar to aizstāvēties efektīvi mums būs iespējams tikai ar iepriekš izveidotām, nocietinātām, spēcīgām aizsardzības pozīcijām, kuras plānots veidot, būvējot Baltijas aizsardzības līniju.

Efektivitāte pret Krievijas uzbrukumu un NATO atbalsts

Vai šāda līnija patiešām spēs efektīvi aizkavēt potenciālu Krievijas uzbrukumu Baltijas valstīm? Šādas aizsardzības sistēmas galvenais mērķis būtu pretinieka maksimāla aizkavēšana, kamēr Latvijā ierastos NATO sabiedrotie pieteikamā skaitā, lai dotu prettriecienu. Šāds scenārijs, kurā NATO spēki īsā laikā sniedz atbalstu, padara Baltijas Aizsardzības līniju par svarīgu instrumentu mūsu bruņotajiem spēkiem pretinieka aizkavēšanas uzdevumu veikšanā, ļaujot mums noturēties ilgāk.

Zviedrijas un Somijas pievienošanās NATO stiprina Latvijas drošību

Turklāt, jāņem vērā arī jaunākās NATO 32. dalībvalsts - Zviedrijas faktors, kas spēcīgi iedur dunci Kremļa fantāzijās par impērijas atjaunošanu, iekarojot Baltiju. Zviedrija ir mūsu tiešā aizmugure. Tas nozīmē, ka Zviedrija spēs efektīvi un ātri reaģēt, sūtot pāri jūrai spēcīgu militāro atbalstu, lai stiprinātu mūsu noturību un koncentrētu NATO karaspēku plānojot prettriecienu.

Nozīmīgs faktors ir arī otra jaunākā NATO dalībvalsts - Somija, kas līdz ar iestāšanos NATO pagarināja NATO - Krievijas robežu divkārt. Turklāt Somijai jau ir vēsturiska gaļas mašīnas pieredze karā ar Krievijas kādreizējo “alter ego” Padomju Savienību. Mēs, NATO, varam mācīties no vēstures arī mūsdienās. Somijai ir sava pieredze ar jau zināmo Mannerheima aizsardzības līniju, kas 1939. gadā paglāba Somiju no PSRS uzbrukuma.

Valdībai ir nekavējoties jāparedz finansējums Aizsardzības līnijai

Bez šaubām, šo projektu īstenot nav iespējams bez pienācīga finansējuma. Baltijas Aizsardzības līnija neizmaksās lēti, tā prasīs ievērojamus finanšu resursus. Valdībai ir nekavējoties jāparedz finansējums Latvijas aizsardzības līnijas būvniecībai.

Lai izveidotu Baltijas aizsardzības līniju, valdībai ir jagroza 2024. gada budžets, paredzot finanšu resursus ne tikai līnijas izbūvei, bet ievērojami ieguldījumi nepieciešami arī iekšējās drošības un civilās aizsardzības stiprināšanā. Lielus resursus prasa valsts civilās aizsardzības infrastruktūra, jau sākot ar vissāpīgāko jautājumu - bumbu patvertnēm. Tas ir darbs, kuram nevienam līdz šim nav pieticis prasmju un spēka pieķerties, taču lai gan pienācīgas bumbu patvertņu sistēmas izbūve Latvijā prasītu ievērojamus finanšu līdzekļus, tas ir darbs, kas vienkārši ir beidzot jāizdara.

Šoreiz nepietiks ar Baltijas valstu aizsardzības ministru vienošanos par aizsardzības līnijas izbūvi. Tās būvniecībai nekavējoties ir jāparedz pietiekami finanšu resursi, lai tas kalpotu par stingru signālu NATO par Latvijas apņēmību stiprināt valsts drošību.

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās piedalās ar mērķi panākt Latvijas drošību caur Ukrainas uzvaru un ES un NATO paplašināšanu. Kustības “Par!” deputāti Eiropas Parlamentā strādās Latvijas nacionālajās interesēs un Ukrainas integrācijai Eiropā.

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”