foto: Valsts policija
Policija Rīgā atklāj tabakas kontrabandas kanālu; noziedzinieki pieķerti "pie rokas"
Konfiscētās kontrabandas cigaretes.
Sabiedrība
2024. gada 11. marts, 17:23

Policija Rīgā atklāj tabakas kontrabandas kanālu; noziedzinieki pieķerti "pie rokas"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šā gada februārī atklājusi vairāku personu organizētu tabakas izstrādājumu kontrabandas kanālu, kuri, izmantojot vairāku transporta uzņēmumu starpniecību, no Krievijas caur Igauniju Latvijā ieveda kontrabandas cigaretes.

Nozieguma realizēšanai izmantots rūpīgi izgatavots slēpnis kravas transporta kastes grīdā, kas ļāva slēptā veidā ievest cigaretes no Krievijas Eiropas savienībā. Noziegumā iesaistītās personas pieķerti “pie rokas” Rīgā, demontējot kravas transporta kastes grīdas seguma klājumu un izņemot ievesto preci. 

Veicot procesuālās darbības Rīgā, Jūrmalā, Jēkabpilī un Rēzeknē, tajā skaitā, 11 kratīšanas iesaistīto personu faktiskajās un deklarētajās dzīves vietās un teritorijās, tika izņemts 922 040 cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām un citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti.

foto: Valsts policija
Konfiscētās kontrabandas cigaretes.

Uzsākts kriminālprocess pēc 190. panta trešās daļas, par kontrabandu lielā apmērā.

Piecas personas atzītas par aizdomās turētām, trim no tām sākotnēji piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu, kas tika aizstāts ar drošības naudu, divām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Dažas no aizturētajām personām jau iepriekš bija nonākušas tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par līdzīgā rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Ja tabakas izstrādājumi būtu realizēti Latvijas tirgū, pēc sākotnējiem aprēķiniem valstij būtu nodarīti zaudējumi nenomaksātā akcīzes nodokļa veidā ne mazāk kā 165 tūkst. eiro apmērā, informē policijā.