Viedokļi
2024. gada 26. februāris, 05:50

Aigars Rostovskis par ukraiņu bēgļiem Latvijā: "Ukraiņu bēgļi savā ziņā ir arī mūsu iespēja"

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rovstovskis uzskata, ka, neskatoties uz dramatisko situāciju un savā ziņā cinismu, ukraiņu bēgļu pieplūdums Latvijai kaut kādā veidā ir arī iespēja. Ja Latvija līdz šim ir uzņēmusi ap 40 000 ukraiņu, tad mūsu valsts kapacitāte varētu atļauties uzņemt daudz lielāku skaitu – ap simts tūkstošiem.

Sākoties karam Ukrainā, savas mājas nācās pamest tūkstošiem ukraiņu bēgļu. Daļa no viņiem nonāca arī Latvijā. Daudzi te dzīvo vēl šobaltdien, bet daļa jau ir devusies atpakaļ. Tāpat katru nedēļu pie mums ierodas arī jauni bēgļi (protams, ne tik lielos apmēros kā kara sākumā). Taču, ja Krievija karā gūs militārus panākumus, nav izslēgts jauns bēgļu vilnis, kas var sasniegt arī mūsu valsti. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko Latvijai nozīmē Ukrainas bēgļu integrācija?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Daudzi ukraiņi, kuri vēlas šeit integrēties, jau iemācījušies latviešu valodu vismaz saziņas līmenī, norāda Aigars Rovstovskis.

“Protams, situācija ir smaga un ciniska, notiek karš, cilvēki iet bojā, bet, ja uz to visu paskatāmies no otras puses, tad ukraiņu bēgļi savā ziņā ir arī iespēja. Mēs visi taču zinām dzimstības rādītājus gan Latvijā, gan Eiropā... un ukraiņi gan mentāli, gan ģeogrāfiski mums ir relatīvi tuva tauta. Nu katrā ziņā daudz tuvāka nekā tautas Āfrikas kontinentā vai Āzijā,” saka Aigars Rostivskis.

Latvieši antropoloģiski ir Austrumeiropas un Skandināvijas tautu “sajaukums”, tādēļ mums realitāte  pieprasa ukraiņu integrāciju Latvijas sabiedrībā, dot viņiem, kuriem diemžēl kara dēļ jāpamet savas mājas, iespēju šeit normāli dzīvot – mācīties, atrast darbu un dzīvesvietu, norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents un turpina:

“Protams, ticu un ceru, ka karš beigsies veiksmīgi priekš Ukrainas, ka izdosies apturēt Krievijas invāziju un atspiest to atpakaļ. Bet dzīve ir dzīve, un, ja kāda daļa Ukrainas teritorijas nonāk, kā saka, Krievijas pusē, tad mums jārada iespēja šeit uzņemt ukraiņus un viņiem ļaut integrēties Latvijas sabiedrībā.

Un daudzi ukraiņi, kuri vēlas šeit integrēties, jau iemācījušies latviešu valodu vismaz saziņas līmenī. Kā tas notiek ir atkarīgs no cilvēka, bet vislabākā integrācija notiek, kad cilvēks mācās, studē vai strādā, kad viņi runā (latviešu valodā) kādā kolektīvā. Mums kā valstij jāpadod roka šiem cilvēkiem, jādod kādā mācīšanās iespēja un tā tālāk...”

Aigars Rostovskis teic, ka kopš pilna apmēra kara Latvijā dažādā veidā ir ienākuši ap 40 000 ukraiņu bēgļu, no kuriem puse strādā: “Un tas patiesībā nav liels cipars. Domāju, ka mūsu kapacitāte būtu uzņemt lielāku skaitu, līdz kādiem 100 000. Un tā nebūtu nekāda lielā problēma.”

Kā Aigars Rostovskis vērtē situāciju ar ukraiņu bēgļiem Latvijā, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".