foto: CAMERA PRESS/Richard Gillard / Vida Press
Ceturtdien Latviju ieskaus sniega sega - Talsu apkaimē jau uzsniguši 14 centimetri sniega
Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā palaikam snigs, vietām - stipri, prognozē sinoptiķi.
Sabiedrība
2024. gada 8. februāris, 08:53

Ceturtdien Latviju ieskaus sniega sega - Talsu apkaimē jau uzsniguši 14 centimetri sniega

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien Latvijā gaidāma snigšana, turklāt apledojums klās autoceļus lielākajā daļā valsts teritorijas.

Rīta pusē debesis būs apmākušās

Ceturtdienas rītā Latvijā ir pārsvarā apmākušās debesis un daudzviet krīt neliels sniegs, vietām - lielākoties Kurzemes centrālajā un ziemeļu daļā - snieg stipri, liecina meteoroloģiskā informācija.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem valsts lielāko daļu klāj 1-10 centimetrus bieza sniega sega, daudzviet Vidzemē un Latgalē saglabājas dziļāks sniegs, Alūksnē ir 24 centimetri sniega.

Naktī vietām valsts austrumu daļā, skaidrojoties debesīm, gaiss atdzisa līdz -15..-17 grādiem. Piecos rītā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija no -2,0 grādiem Rucavā līdz -12,5 grādiem Gulbenē un Madonā.

Pūš lēns vējš, vietām valda bezvējš.

Rīgā apmācies rīts, nedaudz snieg, pūš dienvidrietumu vējš divi metri sekundē, gaisa temperatūra -4..-5 grādi. Sniega biezums novērojumu stacijā pilsētas centrā ir seši centimetri.

Dienas pusē turpinās snigt

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā palaikam snigs, vietām - stipri, prognozē sinoptiķi.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +1 grāda Dienvidkurzemes piekrastē līdz -7 grādiem dažviet valsts austrumos.

Pūtīs lēns vējš, gaidāms arī bezvējš. Vietām valstī uzspīdēs saule.

Rīgā brīžiem snigs, pūtīs lēns mainīga virziena vējš un gaiss iesils līdz -2 grādiem.

Laikapstākļus nosaka pazemināta spiediena apgabals. Aizejot ciklonam, atmosfēras spiediens visā valstī paaugstinājies līdz aptuveni 1000 hektopaskāliem jūras līmenī.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -5 grādiem Alūksnē līdz +2,9 grādiem Liepājā un Rucavā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 7.februārī bija +25 grādi Spānijas dienvidaustrumu piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu aptuveni -35 grādi Norvēģijā, Somijā un Krievijā.

Autoceļi būs apledojuši

Apledojums lielākajā daļā Latvijas teritorijas apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, un labāki braukšanas apstākļi ir vien Zemgalē, aģentūru LETA informēja "Latvijas valsts ceļi".

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi ir pa Tallinas šoseju, pa Vidzemes šoseju no Rīgas līdz Līgatnei un no Virešiem līdz Veclaicenei, pa Valmieras šoseju no Murjāņiem līdz Braslas tiltam un no Stalbes līdz Strenčiem, pa Rīgas apvedceļu abās Daugavas pusēs, pa Bauskas šoseju no Rīgas līdz Dzimtmisai, pa Jelgavas šoseju no Rīgas līdz Olainei, pa Ventspils šoseju, pa Liepājas šoseju no Rīgas līdz Bikstiem un no Saldus līdz Kalvenei un pa Liepājas- Rucavas ceļu.

Tāpat apgrūtināti braukšanas apstākļi ir pa Daugavpils un Kokneses šosejām, pa Rēzeknes šoseju no Jēkabpils līdz Varakļāniem un no Stolbovkas līdz Terehovai, pa Rēzeknes- Daugavpils ceļu no Spoģiem līdz pat Lietuvas robežai, kā arī pa Daugavpils apvedceļu.

Pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā Latvijā.

Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 84 ziemas dienesta tehnikas vienības.

Sniega biezums Latvijā

Stendes novērojumu stacijā, Talsu novadā, ceturtdien no plkst.5 līdz 8 sniega biezums palielinājies no diviem līdz 16 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Stipri snidzis arī citviet Kurzemes ziemeļu un centrālajā daļā. Ventspils ostā sniega biezums pieaudzis no pieciem līdz 11 centimetriem.

Deviņos rītā stiprākā snigšana ir Jūrmalas un Rīgas pusē. Sniega mākoņi turpina virzību no rietumiem uz austrumiem.

Sniega biezums valsts novērojumu stacijās astoņos rītā bija no mazāk nekā viena centimetra Ainažos un Rūjienā līdz 22 centimetriem Madonā un 24 centimetriem Alūksnē, savukārt Dagdas novērojumu stacija, kur mērīšanas laukumā janvārī izveidojās kupena, ziņoja par 33 centimetrus dziļu sniegu.

LVĢMC novērojumu stacijās sniega segu mēra ultraskaņas sensors speciāli sagatavotā laukumā. Meteoroloģiskās stacijas parasti atrodas atklātā vietā, un novērojumu punktā vējš nereti nopūš sniegu vai dažkārt izveido kupenu, tādēļ vidējais sniega biezums apkārtnē var būtiski atšķirties no tā, kas izmērīts novērojumu stacijā.

Sinoptiķi lielā Latvijas daļā, tai skaitā Rīgā, izsludinājuši dzelteno brīdinājumu par ceturtdien gaidāmu stipru snigšanu, tās laikā būs slikta redzamība un īpaši apgrūtināta braukšana.