Atkusnis Latvijā nav uz palikšanu! Ko par gaidāmajiem laikapstākļiem saka LVĢMC prognožu vadītāja?
foto: Evija Trifanova/LETA
Vīrieši tīra sniegu Kalēju ielā.
Sabiedrība

Atkusnis Latvijā nav uz palikšanu! Ko par gaidāmajiem laikapstākļiem saka LVĢMC prognožu vadītāja?

Jauns.lv

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa rīta raidījumā "900 sekundes" atklāj, ka tas atkusnis, kas šobrīd ienācis Latvijā, nav uz palikšanu. Tuvākajā laikā varēsim baudīt ziemai atbilstošus laikapstākļus. 

Atkusnis Latvijā nav uz palikšanu! Ko par gaidāmaj...

Eksperte norāda, ka siltā gaisa ieplūšana no rietumiem notikusi mierīgi, jo nebija ne vēja, ne nokrišņu, kas varētu veidot, piemēram, atkalu. Par stipro salu, ko izbaudījām dažas dienas atpakaļ, Laura Krūmiņa gan saka, ka tā nav Latvijai sevišķi reta parādība. Vēl 2021. gadā vietām tika novērotas līdzīgas temperatūras svārstības. Protams, ne katru gadu piedzīvojam tik spēcīgu salu, tāpēc nevarētu arī teikt, ka tas mūsu platuma grādos būtu kaut kas tipisks. 

"Varbūtība iestāties stipriem un stabiliem saliem ir mazāka. Nākotnē tie noteikti būs retāk, bet pavisam teikt, ka mūsu apgabalā tādu nebūs, šobrīd nav pamata," teic eksperte. 

Jautāta par tuvākās nedēļas laikapstākļiem, Krūmiņa stāsta, ka atkusnis saglabāsies vien neilgu laiku, jo jau piektdien vietām Latvijā termometra stabiņš noslīdēs pat līdz -10 grādu atzīmei. Vēl nedēļas izskaņā, sevišķi valsts rietumos, turpināsies atkusnis. Nedēļas nogalē Latviju šķērsos arī nokrišņu zonas. 

Tik intensīvs sala periods, kā aizvadītajā nedēļā, neesot gaidāms. Pirmās prognozes februāra sākumam neliecinot par pavasara atnākšanu. 

Tāpat eksperte uzsver, ka  lielā daļā Latvijas upju ir ledus sablīvējumi, bet ūdens līmenis galvenokārt stabilizējies. Hidrologi prognozē, ka atkušņa ietekmē valsts rietumu daļā gaidāms neliels ūdens līmeņa kāpums, savukārt Austrumlatvijas upēs ūdens līmenis varētu pazemināties.