foto: Publicitātes foto
Inese Vaidere: “Jaunie noteikumi atvieglos preču remontu”
EP deputāte Inese Vaidere.
Politika
2023. gada 21. novembris, 09:27

Inese Vaidere: “Jaunie noteikumi atvieglos preču remontu”

Sadarbības projekts

Šodien, 21. novembrī, Eiropas Parlaments (EP) pieņem EP pozīciju jauniem noteikumiem par preču remontēšanas veicināšanu. EP deputāte Inese Vaidere, kura EP Vides komitejā piedalījās šo noteikumu izstrādē, uzsver: “Jaunie noteikumi ļaus mums gan ietaupīt, gan būtiski samazināt radīto atkritumu daudzumu, kā arī veicināt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darbavietas, īpaši mazajos un vidējos uzņēmumos.”

Inese Vaidere: “Viens no aprites ekonomikas pamatprincipiem ir lietu atkārtota izmantošana. Nereti redzu, ka izvēlamies bojātas sadzīves preces nomainīt uz jaunām, nevis remontēt, jo remonts nav iespējams vai ir nesamērīgi dārgs. Rezultātā, mēs radām atkritumus daudz ātrākā tempā nekā tos pārstrādājam. Piemēram, elektronikā, kas ir visstraujāk augošais atkritumu avots, pārstrādāti tiek mazāk nekā puse - 40%. Zinu, ka cilvēki labprāt vēlētos savas preces un mājas ierīces labot, nevis pirkt jaunas, bet bieži tas nav iespējams. Turklāt šķērslis ilgtspējīgam patēriņam ir bijis arī negodīgi ražotāju paņēmieni, ražojot ierīces tā, lai pēc noteikta laika tās vairs nedarbotos.”

foto: Publicitātes foto
I. Vaidere uzsver, ka viens no aprites ekonomikas pamatprincipiem ir lietu atkārtota izmantošana.

Viņa skaidro, ka jaunie noteikumi paredz to, ka garantijas periodā pārdevējiem būs jāizvēlas remonts vienmēr, kad tas būs lētāks par jaunas preces iegādi vai tai līdzvērtīgs. Kad garantijas termiņš būs beidzies, patērētājiem joprojām būs tiesības pieprasīt remontu tādām precēm kā, piemēram, veļas mašīnām, putekļu sūcējiem, viedtālruņiem un velosipēdiem. Lai remonts kļūtu pievilcīgāks un pieejamāks, EP deputāti ierosina remonta laikā izsniegt rezerves ierīces, popularizēt atjaunotu preču iegādi, palielināt rezerves daļu pieejamību no ražotāja neatkarīgiem remonta pakalpojumu veicējiem, kā arī piedāvāt finansiālus stimulus patērētājiem, kas izvēlas remontu.

“Strādājot pie šī likuma izstrādes, iesniedzu grozījumus, lai to uzlabotu, piemēram, pieprasot lielāku atbalstu uzņēmējiem, kam jaunie noteikumi būs jāievieš, kā arī, lai veicinātu iedzīvotāju informētību par iespējām preces labot,” skaidro I. Vaidere.